Freedom Press
Οικονομία

Γ.Στουρνάρας: «Για να πετύχουμε ανάπτυξη 4% η αγορά θα πρέπει να ανοίξει τον Ιανουάριο και να μην ξανακλείσει»

Γ.Στουρνάρας: «Για να πετύχουμε ανάπτυξη 4% η αγορά θα πρέπει να ανοίξει τον Ιανουάριο και να μην ξανακλείσει»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Money Review», παραδέχθηκε πως για να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξη στην περιοχή του 4% το ερχόμενο έτος, θα πρέπει να ανοίξει την αγορά τον Ιανουάριο και να μην την ξανακλείσει.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί επιτυχώς μέχρι τα μέσα του 2021.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έδειξε να ανησυχεί για την προοπτική του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας αντιθέτως ότι έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο ίδιος καθησύχασε ως προς τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας, υπό έναν όρο: «τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την προσδοκία οι μειώσεις φόρων και εισφορών -όχι απλώς να μην κατεβάσουν ταχύτητα αλλά- να επεκταθούν και μετά το 2021. Επιπλέον,

υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, μιλώντας για την ανάγκη ένα μέρος τους να μετουσιωθεί σε κατανάλωση όσο θα μειώνεται ο φόβος μπροστά στον ιό.

Κληθείς να συγκρίνει την κρίση του 2020 με την κρίση του 2015, τοποθετήθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις: «Η κρίση του 2015 ήταν πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη, διότι ήταν δικής μας κατασκευής.

Η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια, συμμετρική και παροδική. Δεν θα αφήσει σημάδια στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την κρίση του 2015 η οποία άφησε κόστος».

Είπε στο «Money Review»:

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η πανδημία ανατρέπει τα σχέδια προσθέτοντας 8-10 δισ. στο απόθεμα. Σήμερα οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν. Είμαστε έτοιμοι για ειδική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού (ΑMC).

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα δούμε χρήματα μέσα στο 2021. Η εκτίμηση είναι για 2,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,3 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Χρηματοδότηση της οικονομίας: Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προσθέσει στα κεφάλαια των τραπεζών 150 μονάδες βάσης απελευθερώνοντας φτηνότερο δανεισμό για την αγορά.

Χαμηλά επιτόκια: Η νομισματική πολιτική θα είναι επεκτατική, και κατ’ επέκταση οι συνθήκες ρευστότητας για την Ελλάδα ευνοϊκές, μέχρι και το 2023 τουλάχιστον.

Απέχουμε πολύ από τον στόχο για πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στο 2%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα είναι φέτος αρνητικός, στο -1,1%.

 

Πηγή: Γ.Στουρνάρας: «Για να πετύχουμε ανάπτυξη 4% η αγορά θα πρέπει να ανοίξει τον Ιανουάριο και να μην ξανακλείσει»

Σχετικά Άρθρα

Moody’s: Δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια από την ΕΚΤ

Freedompress

Τέλη κυκλοφορίας: Από τον Μάιο η πληρωμή για τα τέλη με τον μήνα – Πώς γίνεται η άρση ακινησίας

Freedompress

Από σήμερα οι αιτήσεις για το κεφάλαιο κίνησης έως 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις – Οι προϋποθέσεις

Freedompress

Τζεφ Μπέζος: Πως ο κορωνοϊός τον έκανε από εκατομμυριούχο… τρισεκατομμυριούχο

Freedompress

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη

Freedompress

Πέτσας για την καμπάνια κορονοϊού: Η λίστα με τα ποσά θα δοθεί μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα