Οικονομία

First Republic Bank: Καταρρέουν οι μετοχές της τράπεζας παρά την «ένεση» των 30 δισ.$

First Republic Bank: Καταρρέουν οι μετοχές της τράπεζας παρά την «ένεση» των 30 δισ.$

Οι μετοχές της First Republic Bank κατέρρευσαν  σήμερα το πρωί της Παρασκευής, χάνοντας πάνω από 80% της διαπραγματευτικής τους αξίας από τον περασμένο μήνα και 24% από εχθές, και αυτό ακόμη και μετά από την  συμφωνία διάσωσης των 30 δισ.$ που υποστηρίχθηκε από μια σειρά μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Wells Fargo, η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Citigroup προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν ρευστότητα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την First Republic Bank,

η οποία ασχολείται ενεργά με τη διαχείριση περιουσίας και έχει πολλούς πελάτες με καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο των 250.000 δολαρίων το ανώτερο ποσό καταθέσεων που προστατεύεται από την FED.

Τράπεζες όπως η Truist Financial και η BNY Mellon συνεισέφεραν επίσης στη συνολική συμφωνία των 30 δισ. δολαρίων.

 

 

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, ο πρόεδρος της FDIC Martin Gruenberg και ο αναπληρωτής ελεγκτής του νομίσματος Michael Hsu δήλωσαν ότι η «επίδειξη υποστήριξης» είναι «πολύ ευπρόσδεκτη» και «αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.»

Παρ΄όλα αυτά και τις δηλώσεις εμπιστοσύνης οι  τιμές των μετοχών της First Republic Bank, οι οποίες είχαν ξεπεράσει τα 147 δολάρια τον περασμένο μήνα, έπεσαν κάτω από τα 26 δολάρια και πιο συγκεκριμένα στα 25,80 το πρωί της Παρασκευής, διαγράφοντας  κατακόρυφη πτώση της τάξης του 83%. Τα στελέχη ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα αναστείλουν την διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας.

Ο John Heagerty, αναλυτής της Atlantic Equities, υποβάθμισε την First Republic Bank και σημείωσε ότι η τράπεζα  μπορεί να χρειαστεί άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια.

«Η Διοίκηση διερευνά διαφορετικές στρατηγικές επιλογές που μπορεί να περιλαμβάνουν πλήρη πώληση ή εκποιήσεις τμημάτων του δανειακού χαρτοφυλακίου», σημείωσε η Heagerty, σύμφωνα με έκθεση του CNBC.

«Οι περιορισμένες πληροφορίες που παρέχονται υποδηλώνουν ότι ο ισολογισμός έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει αύξηση κεφαλαίου».

Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πώληση της First Republic Bank σε ένα μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «θα πρέπει να είναι επωφελής για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του και θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση των φόβων μετάδοσης».

Οι μετοχές της First Republic Bank είχαν υποχωρήσει περίπου 73% μεταξύ 8 Μαρτίου και 13 Μαρτίου, ο χρονικός ορίζοντας κατά τον οποίο η Silicon Valley Bank και η Signature Bank έκλεισαν από την FDIC καθώς οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν κεφάλαια.

Οι τιμές για την First Republic Bank είχαν αυθξηθεί παροδικά κατά 10% την Πέμπτη εν μέσω των συζητήσεων για την ενίσχυση των καταθέσεων.

Η First Republic Bank διατηρεί περιουσιακά στοιχεία 271 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό συγκρίσιμο με τα 212 δισεκατομμύρια δολάρια που διατηρεί η Silicon Valley Bank και τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια που διατηρεί η Signature Bank.

Η JPMorgan Chase, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo ελέγχουν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα,

ένα φαινόμενο που παρατηρούν όσοι παρατηρούν ότι η κατάρρευση μικρότερων τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει ενοποίηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

ΕΕ: Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε νέα γενιά ανέργων

Freedompress

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα

Freedompress

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε βενζινάδικο μέσω της εφαρμογής Appodixi

Freedompress

Παράταση πληρωμής για τις δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών

Freedompress

Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Παράταση έως 4 Ιουνίου για τις αιτήσεις χορήγησης

Freedompress

Συντάξεις Απριλίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα