Οικονομία

Φιάσκο το «καλάθι του νοικοκυριού»: Μόλις το 22% των καταναλωτών το θεωρεί χρήσιμο

Φιάσκο το «καλάθι του νοικοκυριού»: Μόλις το 22% των καταναλωτών το θεωρεί χρήσιμο

Περίπου 4 στους 10 καταναλωτές προτίμησαν προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 8 έως 11 Νοεμβρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα κατά το πρώτο 10ήμερο της λειτουργίας του «καλαθιού», μόλις το 39% του κοινού δηλώνει ότι αγόρασε έστω μία φορά κάποιο προϊόν από το καλάθι.

Το 15% έχει πραγματοποιήσει μία επίσκεψη, το 11% δύο επισκέψεις, το 7% τρεις επισκέψεις και το υπόλοιπο 6% τέσσερις επισκέψεις ή περισσότερες.

Όσον αφορά τις απόψεις του καταναλωτικού κοινού αν το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μαι θετική πρωτοβουλία το 50% απαντά όχι, το 25% ούτε διαφωνεί ούτε συμφωνεί, ενώ μόλις τοι 22% το θεωρεί θετική πρωτοβουλία.

Στα επί μέρους της έρευνας, το κοινό που επέλεξε τις πρώτες 7-10 ημέρες της πρωτοβουλίας να αγοράσει κάποιο ή κάποια από τα προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει 12% χαμηλότερη εβδομαδιαία δαπάνη στο σουπερμάρκετ, 81,65 ευρώ έναντι 93,35 ευρώ του συνόλου.

Αυτό αποδίδεται πιθανόν στην τάση ότι το καλάθι επιλέγεται κυρίως από καταναλωτές με μεγαλύτερη εισοδηματική ανάγκη, οι οποίοι έχουν χαμηλότερες δαπάνες στο σουπερμάρκετ, αλλά και την εξοικονόμηση από τα γενικώς φθηνά προϊόντα του καλαθιού.

Αυτές οι υποθέσεις θα αναλυθούν και θα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες.

Παρά τις μικρές διαφορές, η διείσδυση του καλαθιού φαίνεται προς το παρόν να είναι μεγαλύτερη στην Αττική 42% έναντι της Θεσσαλονίκης 38% και της υπόλοιπης Ελλάδας 37%.

Όσον αφορά τις αγοραστικές τάσεις, όπως καταγράφεται στο παρακάτω σχήμα, 18% του κοινού επισκέφθηκε κάποιο κατάστημα σουπερμάρκετ διαφορετικό από το συνηθισμένο του προκειμένου να βρει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού.

Το στοιχείο αυτό είναι υγιές για τον ανταγωνισμό στον κλάδο, δείχνει ότι υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για τον ανταγωνισμό στην αγορά και ότι η κινητικότητα του καταναλωτικού κοινού το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αρτοποιοί: «Καμπανάκι» για νέα λουκέτα έως τα Χριστούγεννα

Freedompress

Συντάξεις Ιουνίου: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής

Freedompress

Ο Μιχάλης Μαΐλλης παραιτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εξαιτίας της γερμανικής υποστήριξης στην Τουρκία

Freedompress

Εστίαση: Επιστρέφει η μουσική πιθανώς τη Δευτέρα – Αίρονται και οι τελευταίες απαγορεύσεις

Freedompress

Αυτοί είναι οι δήμοι που αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε ΙΧ

Freedompress

Θ.Σκυλακάκης: «Δεν θα υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα