Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: 69 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: 69 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σε 69 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Τα περιστατικά αφορούν άνδρες από 19 έως 61 ετών, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (29%). Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Τα στοιχεία αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 23.837 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Κάπνισμα: Πώς θα μειώσετε τις βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία

Freedompress

Ζάχαρη: Δεν την αποφεύγετε αν τρώτε αυτά τα 4 τρόφιμα με κρυμμένα σάκχαρα

Freedompress

Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Τα βήματα για την έκδοση. Πότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε

Freedompress

ΠΟΥ: Έκκληση να μη δοθούν οι αναμνηστικές δόσεις άμεσα

Freedompress

Πιθανό σύμπτωμα του κορωνοϊού η συρρίκνωση του πέους σύμφωνα με νέα έρευνα

Freedompress

Κορωνοϊός: Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα