Κόσμος

Επιστήμονες έφτιαξαν μπλε παγωτό με φυσικό τρόπο και όχι με χημικά

Επιστήμονες έφτιαξαν μπλε παγωτό με φυσικό τρόπο και όχι με χημικά

Ο χρωματισμός των τροφών μας με φυσικό τρόπο και όχι με χημικά δε βελτιώνει μόνο τη διάθεση αλλά και την υγεία μας.

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να στρέφεται προς φυτικές βαφές παρά τον τεχνητό χημικό χρωματισμό, φαίνεται πως επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο για να φτιάχνουν μπλε παγωτά με… φυτική βαφή.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές με επικεφαλής έναν μεταπτυχιακό φοιτητή από το UC Davis ίσως βρήκαν τη λύση σε ένα απλό λαχανικό, το κόκκινο λάχανο. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, οι ερευνητές δείχνουν πώς το κόκκινο λάχανο μπορεί να είναι η απάντηση στη δημιουργία μπλε κυανών χρωμάτων με φυσικό τρόπο.

Η Πάμελα Ντένις από το Ινστιτούτο Καινοτομίας Τροφίμων και Υγείας του UC Davis συνεργάστηκε με μια ομάδα που περιελάμβανε επιστήμονες από το Mars Wrigley. Μαζί, έστρεψαν την προσοχή τους στο κόκκινο λάχανο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για τη δημιουργία φυσικών κόκκινων και μοβ χρωστικών τροφίμων.

Αυτές οι βαφές ονομάζονται ανθοκυανίνες και οι ερευνητές έχουν εργαστεί για πάνω από μια δεκαετία για να απομονώσουν τις μπλε ουσίες από το λάχανο. Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη ουσία διατίθεται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.

«Τα μπλε χρώματα είναι πραγματικά αρκετά σπάνια στη φύση» εξηγεί η Ντένις.

Και εδώ έρχεται να συμβάλλει το έργο της Ντένις. Μαζί με τον καθηγητή Τζάστιν Σίγκελ του Τμήματος Χημείας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Davis του UC και δύο άλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές, η Ντένις βρήκε ένα ένζυμο που βοήθησε στην αύξηση του όγκου των μπλε ανθοκυανινών που παράγονται από το κόκκινο λάχανο. Έτσι η ποσότητα του μπλε χρώματος δεν ήταν πλέον πρόβλημα.

Το μπλε χρώμα χρησιμοποιείται σε περισσότερα προϊόντα από ότι συνειδητοποιούν οι καταναλωτές» λέει η Ρεμπέκα Ρόμπινς επιστήμονας στο Mars Wrigley, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Για παράδειγμα, η απόχρωση του πράσινου εξαρτάται από το μπλε. Πολλές από τις φυσικές βαφές που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη δημιουργία του πράσινου έχουν βαριές μοβ αποχρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες κατάφεραν να αλλάξουν το χρώμα του παγωτού με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, αντιμετωπίζει ορισμένα εμπόδια προτού φτάσει στο τραπέζι μας καθώς θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η ασφάλειά του.

Πηγή: Επιστήμονες έφτιαξαν μπλε παγωτό με φυσικό τρόπο και όχι με χημικά

Σχετικά Άρθρα

Διακήρυξη συμμαχίας Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν

Freedompress

Υπόθεση Ναβάλνι: Σε κατ’ οίκον περιορισμό η εκπρόσωπός του

Freedompress

«Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο στον εγκέφαλο» σύμφωνα με δικαστική απόφαση! (βίντεο)

Freedompress

Διαρροή προσωπικών δεδομένων για πάνω από 9 εκατ. πελάτες της EasyJet

Freedompress

Λιβύη: Δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ έκλεισαν τα σύνορα με τη Λιβύη

Freedompress

Aμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης Τραμπ

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα