Υγεία

Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική: Το μέλλον στις επεμβάσεις καρδιάς

Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική: Το μέλλον στις επεμβάσεις καρδιάς

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στον τομέα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων. Συνδυάζει το άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με την απαράμιλλη αισθητική, χωρίς τα μειονεκτήματα της μέσης στερνοτομής, δηλαδή την κλασική διάνοιξη του στέρνου.

Η επέμβαση

Όπως αναφέρει ο καρδιοχειρουργός, Αριστοτέλης Πάνος επέμβαση διενεργείται με ειδικά εργαλεία και τρισδιάστατη κάμερα, που εισάγονται μέσα από μικρές οπές ανάμεσα από τα πλευρά στον δεξιό θώρακα του ασθενούς.

Ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση με λεπτομερή ακρίβεια, έχοντας μεγεθυμένη εικόνα της περιοχής στην οποία επεμβαίνει, επιτυγχάνοντας την επιδιόρθωση των βαλβίδων της καρδιάς ή την αντικατάστασή τους.

Πλεονεκτήματα ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής

Πολλές μελέτες έχουν πλέον αποδείξει ότι τα αποτελέσματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής είναι το ίδιο καλά με εκείνα που επιτυγχάνονται με τη διάνοιξη του στέρνου, χωρίς όμως τα μειονεκτήματα της μέσης στερνοτομής.

Συγκεκριμένα:

  • Μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Μειώνονται οι μεταγγίσεις αίματος
  • Ο ασθενής διατρέχει μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης
  • Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς δεν πονούν.
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απαράμιλλο, αφού οι τομές είναι πολύ μικρές, ενώ στις γυναίκες γίνονται κάτω από το στήθος και δεν φαίνονται καθόλου.

Εφαρμογές ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική σε εξειδικευμένα χέρια επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε bypass, να επιδιορθώσουμε ή να αντικαταστήσουμε τη μιτροειδή βαλβίδα, να αντικαταστήσουμε την αορτική βαλβίδα, να θεραπεύσουμε τη μεσοκολπική επικοινωνία ή ακόμη να αφαιρέσουμε καλοήθεις όγκους της καρδιάς, όπως το μύξωμα ή ακόμη την αφαίρεση του θύμου αδένα.

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών είναι άριστα και αυτή τη στιγμή ο Δρ Α. Πάνος με την ομάδα του, της Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων ομάδων διεθνώς με εμπειρία πολλών εκατοντάδων επεμβάσεων καρδιάς με αυτή την τεχνική.

Άλλες πάλι παθήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική και χρειάζονται κλασικό χειρουργείο, άλλες δε αντιμετωπίζονται με υβριδικές μεθόδους, δηλαδή την εφαρμογή  χειρουργικών και καρδιολογικών επεμβατικών τεχνικών.

Εδώ έρχεται να επέμβει η έννοια του Heart Team, μιας ομάδας επιστημόνων που ασχολούνται με τις παθήσεις της καρδιάς, η οποία θα συζητήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα του ασθενούς για να μπορέσει να του προτείνει εξατομικευμένα την καλύτερη και πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τελευταία δε, διενεργήθηκε στο ΥΓΕΙΑ, με απόλυτη επιτυχία, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, επέμβαση ενδοσκοπικής επιδιόρθωσης σπάνιας συγγενούς ανωμαλίας του Ebstein, σε ενήλικα ασθενή.

Το ιατρικό επιτελείο της Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, με επικεφαλής τον Δρ. Αριστοτέλη Πάνο, τη βοήθεια του Δρ. Κυριάκου Μπέλλου, Αναπλ. Διευθυντή Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, του Αναισθησιολόγου, Συνεργάτη της Κλινικής, κ. Σίλβιο Βλάντ, καθώς και τη συνδρομή του διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας, Εντατικολόγου, Ηλία Ανδριανάκη, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επέμβαση πλήρως ενδοσκοπικά, χωρίς τη μέση στερνοτομή και η ασθενής έλαβε εξιτήριο την 6η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη κατάσταση.

Η ανωμαλία του Ebstein, είναι μια συγγενής καρδιακή παθολογία η οποία στην ατελή της μορφή συνδυάζει τη σοβαρή ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας, λόγω εκτόπισης του ελεύθερου χείλους της διαφραγματικής και οπίσθιας γλωχίνας της τριγλώχινας προς την κατεύθυνση της κορυφής της καρδιάς, έτσι ώστε ο δεξιός κόλπος να εμφανίζεται μεγαλύτερος και η δεξιά κοιλία μικρότερη και παρουσία μεσοκολπικής επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια στην περίπτωση που παραμεληθεί.

Κατά την επέμβαση, η χειρουργική ομάδα κατάφερε να επιδιορθώσει πλήρως και ενδοσκοπικά την τριγλώχινα βαλβίδα με μετατόπιση των γλωχίνων στο σωστό επίπεδο, με αποκλεισμό του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ δεξιού κόλπου και δεξιάς κοιλίας, και με σύγκλιση της μεσοκολπικής επικοινωνίας.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του ΥΓΕΙΑ, καθώς και η άρτια εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, αποτελούν βασικούς συντελεστές επιτυχίας του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος.

Σχετικά Άρθρα

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Freedompress

Βιταμίνης D: Με αυτές τις τροφές θα εξασφαλίσετε την επάρκειά της

Freedompress

Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση εμβολίου μετά από μόλυνση δεν προστατεύει έναντι της Omicron

Freedompress

Πως το μέλι μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την επιδερμίδα σας

Freedompress

106 Νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα για όλους τους πολίτες

Freedompress

Κικίλιας προς τη νεολαία: «Η μάχη και ο τσαμπουκάς είναι απέναντι στην πανδημία…»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα