Κύπρος

Έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές έστειλαν κοινή επιστολή στον Μπορέλ για την παράνομη κράτηση Σουτζιή από το κατοχικό καθεστώς

Έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές έστειλαν κοινή επιστολή στον Μπορέλ για την παράνομη κράτηση Σουτζιή από το κατοχικό καθεστώς

Να διερευνηθούν τρόποι παρέμβασης της ΕΕ για την απελευθέρωση του Ανδρέα Σουτζιή, ο οποίος κρατείται παράνομα στα κατεχόμενα

Με κοινή τους επιστολή, οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα απευθυνθούν προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας να διευθετηθεί άμεση συνάντηση μαζί του, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για να ενημερωθεί και να διερευνηθούν τρόποι παρέμβασης της ΕΕ για την απελευθέρωση του Ανδρέα Σουτζιή, ο οποίος κρατείται παράνομα στα κατεχόμενα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, είπε ότι οι έξι Ευρωβουλευτές θα κινηθούν από κοινού και θα διερευνήσουν κι άλλες επιλογές προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης της ΕΕ για να παρέμβει για το θέμα. Στόχος, είπε, «να έχουμε πρακτικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο λόγος που θα απευθυνθούν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, είναι ότι, παρόλο που η Κύπρος, και τα κατεχόμενα, είναι μέρος της ΕΕ, τα κατεχόμενα είναι υπό τη διοίκηση της Τουρκίας, η τουρκοκυπριακή «αστυνομία» υπάγεται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. «Υπεύθυνη σε αυτή την ιστορία είναι η Τουρκία. Με αυτό το σκεπτικό πάμε στον Μπορέλ», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Κιζίλγιουρεκ.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ότι είχε νωρίτερα επικοινωνία με τον δικηγόρο του κ. Σουτζιή. Τον ενημέρωσε ότι είναι καλά στην υγεία του, αλλά δεν επιτρέπονται επισκέψεις, πέραν του δικηγόρου του. Σύμφωνα με όσα μετέφερε στον κ. Κιζίλγιουρεκ ο δικηγόρος Öncel Polili, καταγγέλλει σκόπιμη καθυστέρηση της διαδικασίας από την «αστυνομία». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν εναντίον του ο κ. Σουτζιής θα μπορούσε να είχε ήδη απελευθερωθεί με ένα μικρό πρόστιμο.

Ο κ. Σουτζιής είχε συλληφθεί στις 30 Αυγούστου. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούν εναντίον του οι κατοχικές «αρχές», κατηγορώντας τον για κατασκοπεία, είναι ένας ασύρματος που βρέθηκε στο ξενοδοχείο του, ένας χάρτης με σημειωμένα κάποια μέρη και φωτογραφίες, τα οποία, όπως ενημέρωσε ο κ. Κιζίλγιουρεκ δεν αφορούν στρατιωτικές περιοχές. Επιπλέον, βρέθηκαν και δύο φωτογραφίες από στρατιωτική περιοχή.

Η εξήγηση που δίνει ο κ. Σουτζιής από την πλευρά του είναι ότι αυτός με φίλους του μετέβησαν με δύο οχήματα στα κατεχόμενα και χρησιμοποιούσαν τους ασύρματους για να επικοινωνούν, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό απαγορεύεται. Τα σημεία στον χάρτη αφορούν βιβλίο που γράφει φίλος του και τα επισκέπτονταν για να βγάλουν φωτογραφίες για αυτό τον σκοπό. Οι φωτογραφίες που αφορούν στρατιωτική περιοχή είναι από εκδήλωση στην οποία περπάτησαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί από τη Δερύνεια προς την Αμμόχωστο, επομένως δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα.

Σχετικά Άρθρα

Συνελήφθησαν στο λιμάνι της Ταρτούς 20 νεαροί Σύροι πριν φύγουν λαθραία για την Κύπρο

Freedompress

«Χαμός παρακολουθήσεων στην Κύπρο» λέει ο ευρωβουλευτής Γ.Γεωργίου

Freedompress

Κυπριακό: Δένδιας και Χριστοδουλίδης καταδικάζουν τις εξαγγελίες Ερντογάν για την Αμμόχωστο

Freedompress

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την 25η Μαρτίου

Freedompress

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στην Κύπρο

Freedompress

Ρωσικό ”άκυρο” σε Τουρκία: ”Δεν θα αναγνωρίσουμε τα Κατεχόμενα-Δεν κάνουμε υπόγειες συναλλαγές μαζί σας”!

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα