Κόσμος

Εκκαθαρίσεις στο ΚΚ Κίνας μετά την θεαματική απομάκρυνση του Χου Τζιντάο: Ο Τζινπίνγκ «καρατόμησε» 4 ανώτατα στελέχη

Εκκαθαρίσεις στο ΚΚ Κίνας μετά την θεαματική απομάκρυνση του Χου Τζιντάο: Ο Τζινπίνγκ «καρατόμησε» 4 ανώτατα στελέχη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα τον απόλυτο έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την διάρκεια της τελετής λήξης του Συνεδρίου του ΚΚΚ που σημαδεύτηκε από την καταναγκαστική απομάκρυνση του πρώην προέδρου Χου Τζιντάο για «λόγους υγείας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Τολμήστε να αγωνισθείτε για την νίκη», προέτρεψε σε θριαμβευτικό τόνο ο Σι Τζινπίνγκ κατά την ολοκλήρωση της τελετής στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, κτίριο σοβιετικού ρυθμού, ντυμένο στα κόκκινα στο εσωτερικό του.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κάποιου είδους «Κοινοβουλίου» του ΚΚΚ, αποκαλύφθηκε σήμερα.

Τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΚΚΚ, ανάμεσά τους, ο σημερινός πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ – ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του τον Μάρτιο -δεν περιλαμβάνονται στην νέα σύνθεση, σύμφωνα με την λίστα που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο τρίτος στην ιεραρχία της κινεζικής ηγεσίας, ο Λι Τζανσού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαν Τζενγκ και ο Γουάνγκ Γιάνγκ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Πολιτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, αποχωρούν επίσης από την Κεντρική Επιτροπή.

Ο Γουάνγκ Γιάνγκ, θεωρούμενος μία από τις πλέον φιλελεύθερες φωνές του Κόμματος, ήταν από τα φαβορί για την πρωθυπουργία, μετά την αποχώρηση του Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι ανανεωμένη κατά 65% σε σχέση με την σύνθεση του 2017.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αποτελούμενη από 205 άτομα, ανάμεσά τους 11 γυναίκες, θα συνέλθει αύριο για πρώτη φορά. Θα ορίσει τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου καθώς και την Μόνιμη Επιτροπή.

Το όργανο αυτό αποτελούμενο από επτά μέλη κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Η νέα Μόνιμη Επιτροπή θα απαρτίζεται «στην πλειονότητά της» από ανθρώπους πιστούς στον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τον Νις Γκύνμπεργκ, του Ινστιτούτου Mercator κινεζικών μελετών (Merics) του Βερολίνου.

Πολλοί σινολόγοι εκτιμούν ότι κανείς πιθανός διάδοχος δεν πρόκειται να αναδειχθεί.

Είναι βέβαιο ότι η θητεία του Σι Τζινπίνγκ ως γενικού γραμματέα θα ανανεωθεί. Η διαδικασία αυτή θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει τον Μάρτιο, γεγονός πρωτοφανές, τρίτη προεδρική θητεία για μία ακόμη πενταετία.

Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Σι Τζινπίνγκ απάλειψε το 2018 από το Σύνταγμα το όριο των δύο θητειών. Ετσι, στα 69 του χρόνια, μπορεί να ελπίζει σε ισόβια παραμονή στην εξουσία.

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα ενέταξε στο καταστατικό του «τον κεντρικό ρόλο του συντρόφου Σι Τζινπίνγκ», σε μία απόφαση που εγκρίθηκε ομοφώνως και ενισχύει περαιτέρω την εσωκομματική του εξουσία.

Η καταλεπτώς σκηνοθετημένη και χορογραφημένη σημερινή τελετή λήξης σημαδεύτηκε από την απομάκρυνση από την αίθουσα του πρώην προέδρου Χου Τζιντάο, εμφανώς χωρίς την θέλησή του, «για λόγους υγείας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, σε μία σκηνή που, το λιγότερο, θεωρείται ταπεινωτική μεταχείριση προς την τελευταία, πριν από τον Σι, γενιά των ηγετών της Κίνας.

Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΚ από την ίδρυσή του το 2021 πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη συγκυρία για την Κίνα, που αντιμετωπίζει επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξης εξαιτίας των συνεχών lockdown και διπλωματική ένταση με την Δύση.

Εδώ και μία εβδομάδα, οι 2.300 σύνεδροι συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών με αποστολή τον ανασχηματισμό της ηγετικής ομάδας του ΚΚΚ και την χάραξη των μελλοντικών κατευθύνσεων για την χώρα.

Από την ανάληψη της εξουσίας στο τέλος του 2012, ο Σι Τζινπίνγκ έχει συγκεντρώσει τις εξουσίες στην κορυφή της κινεζικής ηγεσίας και έχει ηγηθεί της ενίσχυσης των εξουσιών του καθεστώτος.

Αρχηγός του Κόμματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Κράτους…ο Σι δεσμεύθηκε για την συνέχεια των πολιτικών του κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Η στρατηγική της μηδενικής covid, παρά τις καταστροφικές συνέπειες για την κινεζική οικονομία και την αγανάκτηση του πληθυσμού, θα συνεχισθεί.

Μακριά από την σώφρονα διπλωματία των προκατόχων του, ο Σι Τζινπίνγκ εννοεί να κάνει την φωνή της Κίνας να ακουστεί. Με τον κίνδυνο της κλιμάκωσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα ως προς το θέμα της Ταϊβάν.

Για πρώτη φορά, το ΚΚΚ αποφάσισε να περιλάβει στο καταστατικό του ειδική μνεία στην «αντίθεσή» του στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

 

Σχετικά Άρθρα

Μέρκελ για Σύνοδο Κορυφής: Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις

Freedompress

Telegraph: Προτείνει 15 Ελληνικά νησιά για κάθε γούστο και επιλογή

Freedompress

Σύμβουλος Ερντογάν: Η σύγκρουση με την Ελλάδα είναι πλέον αναπόφευκτη

Freedompress

Νέα επίθεση της Μόσχας κατά Αθήνας για τη μη πρόσκληση, για 1η φορά, στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου:

Freedompress

Γαλλία: Πανικός για την μετάλλαξη Δέλτα – “Πιέζουν” τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα

Freedompress

Η κλιματική αλλαγή φέρνει «βιβλικές καταστροφές»

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα