Freedom Press
Υγεία

Είστε 50; Πιείτε περισσότερο τσάι και τρώτε αυτά τα φρούτα

Είστε 50; Πιείτε περισσότερο τσάι και τρώτε αυτά τα φρούτα

Ως γνωστόν, τα ευεργετικά φλαβονοειδή είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια και τα ροφήματα με βάση το τσάι και το κρασί, αλλά και η πικρή σοκολάτα.

Τα φλαβονοειδή σχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτό είναι η ελάττωση του κινδύνου από Αλτσχάιμερ, για όσους όμως καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν μικρές ή καθόλου ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι,

είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη αυτών των τροφών ήταν υψηλότερη.

Όλα αυτά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια -δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η επιδημιολογική μελέτη 2.800 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για Alzheimer και άνοια.

Ανά είδος τροφών, πιο ωφέλιμα για να μην αναπτύξουν αυτές τις νόσους τα άτομα ήταν τα μούρα όλων των τύπων, οι φράουλες και το κόκκινο κρασί, και ακολουθούσαν τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι σε σπουδαιότητα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Η μελέτη δίνει μια εικόνα για το πώς η διατροφή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική υποβάθμιση ενός εγκεφάλου,

καθώς καταφέραμε να εξετάσουμε την πρόσληψη φλαβονοειδών για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας των συμμετεχόντων.

Χωρίς αποτελεσματικά φάρμακα που διατίθενται επί του παρόντος για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, η πρόληψη της νόσου μέσω μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική».

Στο ερώτημα, τι σημαίνει χαμηλή και τι υψηλή πρόσληψη, η έρευνα απαντάει: Η χαμηλή πρόσληψη ήταν ίση με κανένα μούρο ανά μήνα, περίπου ενάμισι μήλα το μήνα και χωρίς καθόλου πράσινο τσάι.

Η υψηλή πρόσληψη ήταν ίση με περίπου 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα και 19 φλιτζάνια τσάι το μήνα.

Με δεδομένο ότι η έρευνα ανάλυσε δεδομένα ανθρώπων 50 και άνω, το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει κάποιος θετικές διατροφικές αλλαγές είναι πρόδηλο.

Άλλωστε, ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει πραγματικά να αυξάνεται σε ηλικία άνω των 70 ετών, οπότε το να αρχίσετε να σκέφτεστε μια πιο υγιεινή διατροφή εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, όταν πλησιάζετε στα 50 ή λίγο πιο πέρα, αξίζει τον κόπο.

Πηγή: Είστε 50; Πιείτε περισσότερο τσάι και τρώτε αυτά τα φρούτα

Σχετικά Άρθρα

Λοιμωξιολόγοι: «Δεν ξέρουμε αν η μετάλλαξη ευθύνεται για την ταχύτερη εξάπλωση»

Freedompress

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη

Freedompress

Ισραήλ: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έπεσε στο 39%

Freedompress

Κορονοϊός: Μοριακό τεστ από έλληνες ερευνητές

Freedompress

Το Αλτσχάιμερ συνδέεται με τις αρνητικές σκέψεις

Freedompress

Αυτό είναι το είδος ζάχαρης που προστατεύει το συκώτι και μειώνει τη χοληστερίνη

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα