Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Ψαλίδι στον χρόνο παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών

e-ΕΦΚΑ: Ψαλίδι στον χρόνο παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών

Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και η οφειλή δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται. Η διάταξη αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες).

Επιπλέον, οι οφειλές που δημιουργούνται από το 2026 και μετά θα παραγράφονται στα πέντε χρόνια, ώστε οι χρόνοι παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών να προσεγγίζουν αυτές των φορολογικών.

Τονίζεται πως το ενδεχόμενο παραγραφής παύει να ισχύει όταν ο e-ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ- εντός της 10ετίας- ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή-κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση, εφόσον υπάρξει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, επιβολή κατάσχεσης επί κινητής/ακίνητης περιουσίας ή απαίτησης εις χείρας Τρίτου, προσδιορισμός προγράμματος πλειστηριασμού κ.λπ.) κ.α.

Τέλος, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θέλει να υποβάλλει ένσταση σχετικά με την παραγεγραμμένη οφειλή, μπορεί να το πράξει απευθυνόμενος στην Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ στην οποία ανήκει.

Σχετικά Άρθρα

Global X: Γόνιμο το έδαφος για τις ελληνικές μετοχές

Freedompress

Κλειστά καταστήματα και εμπορικά κέντρα τα Χριστούγεννα στη Δανία

Freedompress

Bitcoin: Επενδυτική ευκαιρία ή φούσκα;

Freedompress

Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα 29 Απριλίου

Freedompress

Δρομολογείται νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με εισοδηματικά κριτήρια

Freedompress

Δείτε πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα