Οικονομία

ΔΝΤ: Οριστική έγκριση για βοήθεια 650 δισ. στις φτωχές χώρες

ΔΝΤ: Οριστική έγκριση για βοήθεια 650 δισ. στις φτωχές χώρες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκανε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια, ανακοινώνοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο για την έκδοση νέων αποθεματικών αξίας $650 δισ.

Τα αποθεματικά αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φτωχές χώρες προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια, να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας τους και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η απόφαση λήφθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι μολύνσεις του νέου κορονοϊού συνεχίζουν να εξαπλώνονται στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς και καθώς πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού δημιουργούν νέες υγειονομικές προκλήσεις.

Η πανδημία έχει στραγγίσει τα δημοσιονομικά αποθέματα των φτωχών κρατών το τελευταίο έτος και το ΔΝΤ προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι η ταχύτερη πρόσβαση στους εμβολιασμούς για πληθυσμούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα μπορούσε να σώσει 500.000 ζωές τους επόμενους έξι μήνες.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, η νέα κατανομή των λεγόμενων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων θα είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη επέκταση αποθεματικών στην ιστορία του ΔΝΤ. Αν λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΝΤ, όπως αναμένεται, τα αποθεματικά θα είναι διαθέσιμα ως το τέλος του ερχόμενου μήνα.

«Αυτό είναι μια ένεση στο χέρι του κόσμου» τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Η κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων θα βοηθήσει κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ – ειδικά τις πιο ευάλωτες χώρες – και θα ενισχύσει την απάντησή του στην κρίση της Covid-19».

Πηγή: ΔΝΤ: Οριστική έγκριση για βοήθεια 650 δισ. στις φτωχές χώρες

Σχετικά Άρθρα

Καλοκαιρινή άδεια: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν φτιάξετε βαλίτσες

Freedompress

e-ΕΦΚΑ: Έντεκα ηλεκτρονικές υπηρεσίες για αγρότες

Freedompress

Δεκαετές ομόλογο: Κάτω από το 1% η απόδοση του

Freedompress

‘Βυθίζεται” η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια

Freedompress

Γ.Καββαθάς: «Στο 45% υπολογίζονται τα λουκέτα στην εστίαση»

Freedompress

Με μικρή άνοδο η έναρξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα