Τεχνολογία

Dark web: Ψεύτικα εμβόλια για κορονοϊό από 80 ευρώ και πληρωμή με κρυπτονόμισμα

Dark web: Ψεύτικα εμβόλια για κορονοϊό από 80 ευρώ και πληρωμή με κρυπτονόμισμα

Ενώ οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού έχουν ξεκινήσει ανά τον κόσμο, ορισμένοι επιτήδειοι επιδιώκουν να πουλήσουν στο Dark Web επικίνδυνα σκευάσματα, δήθεν εμβόλια, στο όνομα της Pfizer και της Moderna. Το OPEN TV και η Ευλαμπία Ρέβη πραγματοποίησαν έρευνα στο σκοτεινό Διαδίκτυο και τα ντοκουμέντα είναι αποκαλυπτικά.

Στις Αρχές έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμός για τη δράση εγκληματιών του κυβερνοχώρου, οι οποίοι επωφελούμενοι από το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, πωλούν ψεύτικες ελπίδες και επικίνδυνα σκευάσματα στο σκοτεινό Διαδίκτυο.

Τον Δεκέμβριο και λίγο πριν ξεκινήσει η διανομή των εμβολίων Interpol και Europol εξέδωσαν αυστηρές προειδοποιήσεις. Σήμερα βάσει επίσημων στοιχείων η ζήτηση για αγορά εμβολίων στο dark web έχει αυξηθεί κατά 400%. Οι τιμές μάλιστα ποικίλουν. Οπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη, οι τιμές των εμβολίων ξεκινούν από 80 ευρώ και φτάνουν έως και τα 800 ευρώ με την πληρωμή να γίνεται αυστηρά μέσω κρυπτονομισμάτων.

Στην έρευνα του OPEN στα σκοτεινά μονοπάτια του dark web τα αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικά. Ιστοσελίδες υπόσχονται ότι διαθέτουν το αληθινό εμβόλιο της Moderna με τους κακοποιούς να διαφημίζουν ότι μπορεί κανείς να αποκτήσει και τις δύο δόσεις του πολυπόθητου εμβολίου για το ποσό των 199 δολαρίων. Έτσι, όπως ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές, δεν θα είναι από τους τελευταίους πολίτες που θα καταφέρουν να εμβολιαστούν, αλλά από τους πρώτους.

«Ακόμη και ο τρόπος διακίνησής τους δεν πληροί τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που πρέπει να έχει ένα κανονικό φάρμακο, ένα νόμιμο φάρμακο, ένα εγκεκριμένο φάρμακο. Οπότε αυτό καταλαβαίνετε ότι μπορεί αν βάλει σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία», σημείωσε στο OPEN ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος.

Τα αποτελέσματα στις αναζητήσεις του εμβολίου της ελπίδας στο dark web είναι πάρα πολλά. Σε αυτήν μία ακόμα περίπτωση απατεώνες παριστάνουν δήθεν ότι ανήκουν σε επιστημονικό προσωπικό της Γουχάν, της κινεζικής πόλης που στα τέλη του 2019 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός. Οι ίδιοι μάλιστα υπερηφανεύονται ότι όχι μόνο διαθέτουν το καλύτερο εμβόλιο, αλλά έχουν βρει και την καταλληλότερη θεραπεία. Οι συλλήψεις των κακοποιών είναι μία δύσκολη υπόθεση, ενώ ο εντοπισμός τους τις περισσότερες γίνεται φορές στο πλαίσιο διεθνών αναζητήσεων και διακρατικών συνεργασιών ασφαλείας.

Πηγή: Dark web: Ψεύτικα εμβόλια για κορονοϊό από 80 ευρώ και πληρωμή με κρυπτονόμισμα

Σχετικά Άρθρα

Τελικά μπορεί το 5G να απειλήσει τα αεροσκάφη; Νέες δηλώσεις προκαλούν ανησυχία

Freedompress

Facebook: Πώς διαγράφηκαν 1,3 δισ. fake προφίλ για λόγους ασφαλείας

Freedompress

Πως επηρεάζει η ταχύτητα της ιστοσελίδας σας την κατάταξή σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης

Freedompress

Αντιπαράθεση Facebook και Microsoft κατά Apple στο χώρο του Gaming

Freedompress

“Μεγάλος Αδελφός” στις εταιρικές συσκέψεις θα ελέγχει σώμα, φωνή, απόδοση;

Freedompress

Ο τρόπος να σταματήσει το Facebook να παρακολουθεί κάθε σας κίνηση

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα