Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η πτώση συνεχίζεται και δημιουργεί προβληματισμό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η πτώση συνεχίζεται και δημιουργεί προβληματισμό

Έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και επανάληψη του περυσινού φθινοπωρινού μοτίβου συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια σκληρή εβδομάδα για τους επενδυτές, με το εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή να τονίζει πως η πίεση ήταν ομοιόμορφη στο ταμπλό, τα εταιρικά νέα και τα θεμελιώδη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα δημιουργώντας προβληματισμό ως προς την αντοχή της αγοράς σε έξωθεν πιέσεις παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις.

Σημειώνεται πως η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με ημερήσια πτώση κατά 1,48% στις 1.136 μονάδες με τζίρο 83,89 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το Δελτίο αναφέρει:
Μετά από μια τόσο εκτεταμένη χρονικά περίοδο πτώσης η προσφορά απέκτησε και συστημικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως φορτισμένη και από το μέγεθος της μόχλευσης σε επιμέρους μετοχές και την κάλυψη ανοικτών θέσεων.

Η αλλαγή των ασφάλιστρων κινδύνου μετά τις «επιθετικές» τιμολογήσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική έχει περιορίσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό και οι τζίροι έχουν επιστρέψει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η έλλειψη εγχώριων καταλυτών από το μέτωπο των επιχειρηματικών νέων έχουν μειώσει το ενδιαφέρον αυξάνοντας τον βαθμό συσχέτισης της αγοράς με την τάση του εξωτερικού.

Η μεγάλη «μέρα του πολέμου» την ερχόμενη εβδομάδα είναι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οτιδήποτε χαμηλότερο από 4,3% σε ετησιοποιημένη βάση και 0,3% σε μηνιαία μεταβολή θα δώσει ανάσες στην αγορά και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις δύο συνεδριάσεις της FED ως το τέλος του έτους. Οι πιθανότητες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις είναι πλειοψηφικά υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα ωστόσο μια μέτρηση που θα έδειχνε αναζωπύρωση θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα. Η αλλαγή μέχρι στιγμής που οι αγορές τιμολόγησαν αρνητικά έχει να κάνει με την διάρκεια των υψηλών επιτοκίων και την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των ισολογισμών σε ένα περιβάλλον υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους. Η συγκεκριμένη παράμετρος θα είναι από τα σημεία προσοχής που θα εστιάσει η επενδυτική κοινότητα στις δημοσιεύσεις τριμήνου που εκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο όριο διάσπασης του κινητού Μέσου των 200 ημερών βάζοντας πλέον και την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση υπό αναθεώρηση. Οι υπερπωλημένες ζώνες από τους ταλαντωτές δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους αγοραστές ενδεχομένως μια τεχνική εκκρεμότητα που αφορά το χάσμα τιμών (1.129 – 1.134) από τις 21 Μαΐου να αποτελεί ένα άλλοθι για αυτή την αδράνεια.

Η αγορά πάντως έχει εισέλθει σε ζώνη (50% διόρθωση της αναλογίας από το ράλι μεταξύ 783 -1351 μονάδων) από την οποία μπορεί να προκύψει κάποια αξιόλογη αντίδραση με διάρκεια μεγαλύτερη από συνεδριάσεις. Παρόλα αυτά σαν σενάριο θα προκρίναμε για την ερχόμενη εβδομάδα μια πιο ήπια κίνηση συσσώρευσης που θα μείωνε τις ημερήσιες ταλαντώσεις και θα δημιουργούσε ένα πλάτωμα τιμών.

Σχετικά Άρθρα

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα άμεσης κατάρτισης για εργαζόμενους με επίδομα 750 ευρώ

Freedompress

«Μαύρες» προβλέψεις: 1,7 εκατ. εργαζόμενοι απειλούνται με μείωση μισθών – Έρχονται απολύσεις

Freedompress

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έκκληση από ΠΟΦΕΕ για παράταση υποβολής αιτήσεων

Freedompress

«Παγώνει» εκ νέου η νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού

Freedompress

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Freedompress

Bloomberg: Η αργή επανεκκίνηση του τουρισμού απειλεί να αυξήσει την ανεργία στην Ελλάδα

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα