Κύπρος

«Χαμός παρακολουθήσεων στην Κύπρο» λέει ο ευρωβουλευτής Γ.Γεωργίου

«Χαμός παρακολουθήσεων στην Κύπρο» λέει ο ευρωβουλευτής Γ.Γεωργίου

Άκρως ανησυχητικά τα όσα αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και ένας εκ των αντιπροέδρων της ειδικής εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus, Γιώργος Γεωργίου, σε σχέση με τις υποθέσεις κατασκοπείας που αγγίζουν και την Κύπρο.

Στο «στόχαστρο» τίθεται πλέον και το ενδεχόμενο λειτουργίας αντίστοιχων λογισμικών κατασκοπείας στην Κύπρο, πέραν του περιβόητου λογισμικού Pegasus.

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, o κ. Γεωργίου ανέφερε πως: «μετά και τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Ανδρουλάκη -από το λογισμικό Predator που είναι κι αυτό της NSO- έχουν οξυνθεί τα πράγματα και έγινε μεγάλη συζήτηση στην ελληνική βουλή.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, που ανήκει στην αριστερά, ο κύριος Παπαδημούλης ζητά από την Μετσόλα να λάβει άμεσα μέτρα και η ίδια η επιτροπή εγκαλεί την Πρόεδρο του ΕΚ να λάβει κάποια μέτρα», σημειώνοντας παράλληλα πως με την επιστροφή των ευρωβουλευτών τον Σεπτέμβρη θα ασχοληθούν έντονα με το ζήτημα.

Παράλληλα ο κ. Γεωργίου υπέδειξε πως πρόσφατα υπήρξε και μια αποκάλυψη από τον Επίτροπο Ρέιντερς, ότι πρόσφατα, το 2021, είχε καταγγείλει κι αυτός παρακολούθηση του από ανάλογα λογισμικά.

«Δεν αποδείχθηκε στην πράξη, γιατί ξέρουν να τα κρύβουν καλά, αλλά είμαστε σε πλήρη δράση για αυτά τα ζητήματα, διότι χόντρυνε πολύ το παιχνίδι», συμπλήρωσε.

Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που ενδεχομένως να αγγίζουν και την Κύπρο, ο κ. Γεωργίου γνωστοποίησε πως μετά τις αναφορές της Υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Άννας Αριστοτέλους, έστειλε γραπτώς ερωτήματα προς την Στέφη Δράκου ζητώντας απαντήσεις για το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στην κατοχή της λογισμικά παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως «στα πλαίσια του διαλόγου που ανέπτυξε η Στέφη Δράκου με την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, η Άννα Αριστοτέλους ζητούσε να εγκατασταθεί στις φυλακές ένα σύστημα για απενεργοποίηση των κινητών, προκειμένου να μην μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Από την άλλη δε, η Στέφη Δράκου έθεσε την εναλλακτική να τοποθετηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης μέσα από το οποίο θα μπορούν να εντοπιστούν αριθμοί, μηνύματα και συνομιλίες. Με αυτή την πρακτική θα έπαιρναν δεδομένα εντός της φυλακή αλλά και στην περίμετρο της».

«Έχοντας υπόψη αυτή την τοποθέτηση της Υπουργού υπέβαλα κάποια ερωτήματα: Αγοράσατε το Pegasus; Αγοράσατε άλλα λογισμικά; Μέσα από ποιο προϋπολογισμό τα αγοράσατε; Πότε τα αγοράσατε; Ποιος ελέγχει αυτούς που τα διαχειρίζονται;

Μέχρι στιγμής δεν πήρα καμία απάντηση όμως αυτά τα ζητήματα είναι στα υπόψη της επιτροπή στην οποία είμαι αντιπρόεδρος. Οπότε εγώ ή η επιτροπή θα επανέλθουμε με αυτά τα ερωτήματα και θα ρωτήσουμε την κυρία Δράκου για αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως ο εκτελεστικός σύμβουλος της NSO, κ. Γκελφάντ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ιδίου, είπε ότι «δεν μπορώ να πω αν έχει αγοραστεί το Pegasus από την Κύπρο. Εμείς πάντως δεν το πουλήσαμε.

Όμως υπάρχουν στην Κύπρο εταιρείες οι οποίες παράγουν παρόμοιου τύπου λογισμικά τα οποία εξάγουν στο εξωτερικό». «Αυτό είναι φοβερή ομολογία» επεσήμανε ο κ. Γεωργίου.

Επιπρόσθετα ο κ. Γεωργίου υπέδειξε πως: «για την Κύπρο υπάρχει άλλη ένδειξη και πληροφόρηση, ότι το 2013 αγόρασε η ΚΥΠ από την ιταλική εταιρεία Hacking Team, λογισμικά τα οποία ήταν οι προάγγελοι του Pegasus, το Galileo και το DaVinci.

Αυτή η εταιρεία όμως συνομιλούσε -εκτός από την ΚΥΠ δικαιωματικά μπορεί δικαιωματικά να ήθελε να αγοράσει για λόγους εθνικής ασφάλειας- και με την Αστυνομία, πράμα το οποίο απαγορεύεται.

Η Αστυνομία δεν έχει κανένα λόγο να παίρνει αυτά τα λογισμικά. Αυτά έχουν αναρτηθεί από το 2015 στα Wikileaks και εξαιτίας αυτών παραιτήθηκε τότε ο διευθυντής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς».

Τέλος, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στο περιβόητο κατασκοπευτικό βαν, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση «κουκουλώθηκε». «Αυτός ο Ντίλιαν, ο ιδιοκτήτης του βαν, ομολογεί ότι η εταιρεία του διασυνδέεται με την NSO.

Μάλιστα, στα Forbs δημοσιεύτηκε βίντεο το οποίο δείχνει τον Ντίλιαν να διαφημίζει αυτό το λογισμικό, το οποίο είχε εγκατεστημένο στο βαν. Λογισμικό το οποίο έχει παράξει σε συνεργασία με την NSO».

«Άρα, εδώ πέρα υπάρχουν εταιρείες και γίνεται ένας μεγάλος χαμός παρακολουθήσεων. Εάν οι παρακολουθήσεις γίνονται στη βάση ενός διατάγματος που βγαίνει από το δικαστήριο, αυτό δεν είναι καταδικαστέο.

Εδώ μιλάμε για παρακολουθήσεις που γίνονται εντελώς παράνομα χωρίς να υπάρχει διάταγμα», επεσήμανε καταληκτικά ο κ. Γεωργίου.

 

από το cyprustimes.com

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Εμβολιασμένο το 63,2% του ενήλικου πληθυσμού

Freedompress

Κυπριακό: Η Τουρκία ζητά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ να μην δίνει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Freedompress

”Ηλεκτροσόκ” από Ισραηλινούς: ”Ελλάδα-Κύπρος βρείτε τα με την Τουρκία”

Freedompress

Κύπρος: Μυστήριο με πτώμα σε κατάσταση αρχικής σήψης που βρέθηκε σε διαμέρισμα

Freedompress

Το Ισραήλ εγγυητής της ασφάλειας της Κύπρου: Συμφωνία-σταθμός για την Α.Μεσόγειο

Freedompress

Κύπρος: 5.457 κρούσματα – Νέα μέτρα για τα ταξίδια προς τη Κύπρο – Tι ανακοίνωσαν για τα σχολεία

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα