Οικονομία

Capital Economics: «Το Ελληνικό έλλειμμα θα ξεπεράσει κάθε όριο, μαζί με Ιταλία θα είναι το χειρότερο στην Ευρώπη»

Capital Economics: «Το Ελληνικό έλλειμμα θα ξεπεράσει κάθε όριο, μαζί με Ιταλία θα είναι το χειρότερο στην Ευρώπη»

Έρευνα της Capital Economics αποκαλύπτει πως το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 4,3% του ΑΕΠ τουλάχιστον, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην χειρότερη θέση μαζί με την Ιταλία, η οποία όμως διαθέτει πολλαπλάσια πρωτογενή παραγωγή.

Η κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας που προκλήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που προκάλεσαν οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1974 και του 1979 και το εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 4,3% του ΑΕΠ τουλάχιστον, προειδοποιεί η Capital Economics.

Κατά την παρουσίαση των νέων επιδοτήσεων για τους Έλληνες καταναλωτές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε έναν καινούριο φόρο.

Όπως είπε θα υπάρξει μία «εισφορά» της τάξης του 0.01€/kWh που σημαίνει ότι στις 1000 kWh του τετράμηνου ένα νοικοκυριό θα πληρώσει επιπλέον 10€!

Όσο κι αν επιδοτεί (με λεφτά των πολιτών) το ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση θα πρέπει να το αγοράζει απ΄έξω, που σημαίνει αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

Η έκθεση της Capital Economics υπογραμμίζει πως και τα δύο πετρελαϊκά σοκ του 1974 και του 1979 ακολουθήθηκαν από ύφεση.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου (TTF) έχουν εκτοξευθεί από τα 20 ευρώ/mwh πριν από την πανδημία σε περίπου 280 ευρώ σήμερα, καταγράφοντας δεκαπενταπλάσια αύξηση.

Στην Ευρώπη, τα μόνα συγκρίσιμα γεγονότα είναι τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970, όταν η τιμή του αργού Brent τριπλασιάστηκε το 1974 και στη συνέχεια διπλασιάστηκε το 1979.

Για να υπολογίσει το μέγεθος του σοκ στο εμπορικό ισοζύγιο που προκύπτει από το άλμα των τιμών της ενέργειας, ο οίκος λαμβάνει υπόψη τον όγκο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται, την τιμή καθώς και το γεγονός ότι ορισμένες χώρες παράγουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Η ανάλυση της Capital Economics επικεντρώνεται σε επτά χώρες της Ευρωζώνης –Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία– συν τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υποθέτει ότι η τιμή του φυσικού αερίου φέτος θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 200 ευρώ/mwh.

Πάντως όπως αναφέρει η Ιταλία και η Ελλάδα θα βιώσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ακόμα και σε σχέση με το 1974 και το 1979.

Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία στη Wall Street: Με το βλέμμα στην πανδημία και στο lockdown

Freedompress

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,43% – Στα 31,02 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Freedompress

Οικονομία: Φόβοι για σοβαρές ελλείψεις γαλακτοκομικών και ανατιμήσεις (βίντεο)

Freedompress

Πώς θα λειτουργήσουν την Κυριακή κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Freedompress

Επίδομα αδείας: Δείτε μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους – Πως υπολογίζεται

Freedompress

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Αφρική

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα