Πολιτισμός

Αποκάλυψη… 500 ετών μπορεί να βοηθήσει την πρόβλεψη σεισμών σήμερα

Αποκάλυψη… 500 ετών μπορεί να βοηθήσει την πρόβλεψη σεισμών σήμερα

Ένας γεωλόγος, που έψαχνε στα ιστορικά αρχεία του Βατικανού, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη. Βρήκε μια σημείωση σε ένα εβραϊκό βιβλίο προσευχής που περιγράφει μία ομάδα άγνωστων σεισμών στην Ιταλία του 15ου αιώνα.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των σεισμών σήμερα. Ο Πάολο Γκάλι, ειδικός στους σεισμούς που εργάζεται για το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, είπε στο Live Science ότι το βιβλίο προσευχής, γραμμένο σε μεσαιωνική μορφή της εβραϊκής γλώσσας, είχε αντιγραφεί στην πόλη Καμερίνο των Απεννίνων το 1446.

Ένα αντίγραφο του βιβλίου προσευχής περιείχε ένα χειρόγραφο σημείωμα, πιθανότατα από την ίδια χρονιά, που περιγράφει μία ομάδα σεισμών που έπληξαν την περιοχή και προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών σπιτιών στο Καμερίνο και σε κοντινούς οικισμούς.

Ο Πάολο Γκάλι έψαχνε στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού για ιστορικά αρχεία από το 1456, όταν μια περιοχή πιο νότια είχε χτυπηθεί από μία ομάδα σεισμών σε μία μεταγενέστερη περίοδο. Σε αυτή την αναζήτηση βρήκε το εβραϊκό σημείωμα.

«Ενώ έψαχνα για νέα σχετικά με έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην Ιταλία, το 1456… τυχαία βρήκα ένα άγνωστο χειρόγραφο που αφορούσε έναν άγνωστο σεισμό που συνέβη βορειότερα 10 χρόνια πριν, το 1446», ανέφερε ο Πάολο Γκάλι.

Η μελέτη του για το σημείωμα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Seismological Research Letters.

Μεσαιωνικοί σεισμοί

Η μεταγενέστερη ομάδα σεισμών είναι γνωστή στους επιστήμονες από περίπου 450 τεκμηριωμένες παρατηρήσεις σεισμών από την Ιταλία τον 15ο αιώνα. Ωστόσο περίπου οι μισές παρατηρήσεις αφορούν τους σεισμούς του 1456. Ο Πάολο Γκάλι είπε ότι αυτές οι παρατηρήσεις περιλαμβάνουν μια πραγματεία για τους σεισμούς που γράφτηκε από τον διάσημο λόγιο της Φλωρεντίας Giannozzo Manetti, αλλά οι περιγραφές περιέχουν πολύ λίγες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως τις τοποθετήσεις των επίκεντρων των σεισμικών δονήσεων.

Μετά την ανακάλυψη του εβραϊκού βιβλίου προσευχής στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού νωρίτερα αυτό το έτος, ο Πάολο Γκάλι συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν ειδικούς για να το μεταφράσει.

Η μεταφρασμένη περιγραφή της ομάδας των σεισμών του 1446 ήταν «εξαιρετικά σύντομη, αλλά ζωντανή και γεμάτη πάθος», είπε. «Σε μόλις οκτώ γραμμές, ο χρονικογράφος μας λέει ότι οι πολυάριθμοι σεισμοί από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο είχαν καταστρέψει πολλά σπίτια στο Καμερίνο, καθώς και σε αρκετούς άλλους οικισμούς γύρω του. Εκατοντάδες επιζώντες μετακόμισαν από τη χώρα στο Καμερίνο, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους εκεί και φέρτε τους κρασί, φαγητό και όλες τις προμήθειες που είχαν σώσει από τα ερείπια», είπε ο Πάολο Γκάλι.

Βοηθώντας τους επιζώντες

Το σημείωμα συνεχίζει λέγοντας ότι οι Εβραίοι της περιοχής βοήθησαν ιδιαίτερα τους συμπολίτες τους Εβραίους που επλήγησαν από τους σεισμούς, ακολουθώντας το εβραϊκό ρητό ότι «όλο το Ισραήλ είναι φίλοι».

Ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες των σεισμών μπορούν να συναχθούν από την περιγραφή, είπε ο Γκάλι. Συγκεκριμένα η ένταση τους πρέπει να ήταν περίπου 8 στην κλίμακα μέτρησης της έντασης Mercalli, η οποία ξεκινά από το 1 — όπου ο σεισμός είναι τόσο μικρός που μπορεί να μην γίνει αισθητός — έως 10 για τους πιο ακραίους σεισμούς.

Η ομάδα των σεισμών του 1446 πιθανότατα είχε την ίδια προέλευση με ένα ακόμη μεταγενέστερο που συνέβη στην περιοχή του Καμερίνο το 1799, είπε ο ειδικός στους σεισμούς.

Η γνώση του παρελθόντος μπορεί να βοηθήσει τους σύγχρονους σεισμολόγους να κατανοήσουν τον σεισμικό κίνδυνο μιας περιοχής, ο οποίος βασίζεται στην κατανομή και τη συχνότητα των σεισμών.

Έτσι η σύνταξη μιας πληρέστερης καταγραφής παλαιότερων σεισμών μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των προβλέψεων. «Ακόμη και μια νέα καταχώρηση στον κατάλογο, όπως αυτή, μας βοηθά να κατανοήσουμε τον σεισμικό κύκλο που συμβαίνει σε κάθε διαφορετική περιοχή», είπε ο Πάολο Γκάλι.

foxreport.gr

Σχετικά Άρθρα

Αλή πασάς: Οι κτηνωδίες στα Ιωάννινα εναντίον των Ελλήνων και ο φρικτός θάνατός του

Freedompress

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ξεκινάει δυναμικά η σεζόν 2021-2022

Freedompress

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος σκελετός στον βυθό της Μεσογείου – Θεωρίες πως ανήκει σε θαλάσσιο δράκο ή δεινόσαυρο (βίντεο)

Freedompress

Αρχαία ναυάγια με αμφορείς του 2ου αιώνα μ.Χ βρέθηκαν στην Κάσο

Freedompress

Διαδραστικός χάρτης με δημοτικά τραγούδια του 1821

Freedompress

15 σοφά λόγια του Πυθαγόρα που πρέπει να θυμάσαι

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα