Ελλάδα

Άγκυρα: Η Ελλάδα ξεκινά έρευνα υδρογονανθράκων υπό την επιτήρηση πολεμικών πλοίων

Άγκυρα: Η Ελλάδα ξεκινά έρευνα υδρογονανθράκων υπό την επιτήρηση πολεμικών πλοίων

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και οι Ένοπλες Δυνάμεις επεξεργάζονται σχέδια απάντησης σε ενδεχόμενη τουρκική προκλητικότητα, λόγω των ερευνών νότια της Κρήτης, ειδικά μετά την συμφωνία της χώρας μας με τη Μάλτα.

Ο τουρκικός τύπος βρήκε ευκαιρία από τις σεισμικές έρευνες που διεξάγει μισθωμένο ειδικό πλοίο σε Κρήτη και Ιόνιο, και μιλούν για δήθεν “προβοκάτσια”.

Μάλιστα οι Τούρκοι αναφέρουν ότι πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, το ελληνικό πεντάγωνο επεξεργάστηκε σχέδια απάντησης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στην περιοχή.

Αναφέρεται ότι οι περιοχές που οριοθετούνται από τη NAVTEX που εκδόθηκε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέσω των υδρογραφικών σταθμών Κρήτης και Κέρκυρας θα τηρούνται υπό συνεχή εξ αποστάσεως επιτήρηση, ώστε να μην παρεμποδίζεται η φυσική παρουσία πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και οι σεισμικές έρευνες για την ανίχνευση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με ανώτερες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν να ζητηθεί η συνοδεία του ερευνητικού πλοίου Sanco Swift από Φρεγάτες, Κανονιοφόρους ή Υποβρύχια, αλλά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν άγρυπνη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρεται ότι τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΝΗΡΙΗΣ», που ξεκίνησε σε περιοχές κοντά στις περιοχές έρευνας θα συνεχιστεί έως τις 13 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό γενικό επιτελείο επεξεργάζεται τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση

Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή λένε οι Τούρκοι επικαλούμενοι το CNN Greece:

Α. Το πρώτο αφορά δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με στόχο την αποτροπή ερευνών στην περιοχή.

Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι πολύ μικρή, διότι η ανακοινωθείσα NAVTEX αποτελείται από περιοχές στις οποίες η Άγκυρα δεν έχει αντίρρηση και οι οποίες απέχουν αρκετά από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Β. Το δεύτερο σενάριο αφορά πιθανή παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων νότια της Ρόδου ή της Κρήτης.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν να ζητηθεί η συνοδεία του ερευνητικού πλοίου Sanco Swift από Φρεγάτες, Κανονιοφόρους ή Υποβρύχια, αλλά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πανέτοιμες στην ευρύτερη περιοχή.

Όλα τα βλέμματα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων ήταν στραμμένα στον ερευνητικό χώρο, που φτάνει μέχρι τα νοτιοδυτικά όρια της γραμμής FIR Αθηνών.

Οι εικόνες που λαμβάνονται από αυτήν την περιοχή μεταφέρονται άμεσα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων με όλα τα διαθέσιμα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα οχήματα.

Η Τουρκία, πιθανόν να θελήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και ως απάντηση μπορεί να αναπτύξει ερευνητικά πλοία συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία για να δημιουργήσει πρόβλημα στις περιοχές που προσπαθεί να γκριζάρει.

Το άρθρο αναρτήθηκε στο pentapostagma

Σχετικά Άρθρα

Βιασμός 12χρονης: Στις φυλακές μετά την απολογία της, η 37χρονη μητέρα της ανήλικης

Freedompress

Ηλεκτρονικά το γνήσιο υπογραφής και η έκδοση ιδιωτικών συμφωνητικών και εγγράφων

Freedompress

Η κατά “συρροή ληστεία” στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Ελληνικά προϊόντα πολύ φθηνότερα στην Γερμανία

Freedompress

Κρήτη: Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του 64 χρονος στα Χανιά

Freedompress

Κλείνουν και τη Θεσσαλονίκη: Πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Έρχεται γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα

Freedompress

Λαγονήσι: Ελεύθεροι οι τέσσερις προσαχθέντες – Δεν προέκυψαν στοιχεία

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα