Κόσμος

Αυτή είναι η χώρα που σε 2 χρόνια θα παράγει μαζικά ανθρωποειδή ρομπότ

Αυτή είναι η χώρα που σε 2 χρόνια θα παράγει μαζικά ανθρωποειδή ρομπότ

Το ενδεχόμενο να παράγονται μαζικά ανθρωποειδή ρομπότ μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως μια χώρα ισχυρίζεται πως είναι υπαρκτός στόχος που θα επιτευχθεί σε 2 χρόνια από τώρα, λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας (MIIT) δημοσίευσε ένα λεπτομερές σχέδιο στην επίσημη ιστοσελίδα του και αναφέρει ότι τα ρομπότ θα «αναμορφώσουν τον κόσμο» και «θα είναι τόσο «ανατρεπτικά, όπως τα smartphone». «Αναμένεται να δημιουργηθούν προϊόντα που θα προκαλέσουν τεράστιες αλλαγές μετά τους υπολογιστές, τα smartphone και τα νέα ενεργειακά οχήματα», έγραφε η ανακοίνωση, δίνοντας ως διορία το έτος 2025.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει το έγγραφο «σύντομο σε λεπτομέρειες αλλά μεγάλο σε φιλοδοξίες», ωστόσο το Business Insider τονίζει πως ήδη κινεζικές εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια και αρχίζουν να παράγουν ανθρωποειδή ρομπότ.

Χαρακτηριστικά, η startup Fourier Intelligence μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του ανθρωποειδούς ρομπότ GR-1, ώστε να φροντίζει ηλικιωμένους και ασθενείς σε αποκατάσταση.

Το ρομπότ είναι λίγο πάνω από 1 μέτρο και 64 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζει 55 κιλά. Μπορεί να περπατήσει, να αποφύγει τα εμπόδια και να εκτελέσει απλές εργασίες όπως να κρατά μπουκάλια. Κινείται με 5 χιλιόμετρα την ώρα και μεταφέρει 50 κιλά, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με τη δυνατότητα να μεταφέρει ασθενείς από τα κρεβάτια τους σε αναπηρικά καροτσάκια και να βοηθάει στη συλλογή αντικειμένων.

Για ορισμένους μοιάζει ως φιλόδοξο σχέδιο η μαζική παραγωγή, ωστόσο πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές δοκιμές. Η αμερικανική Agility Robotics σχεδιάζει τους επόμενους να ανοίξει εργοστάσιο στο Όρεγκον για να παράγει το δίποδο ρομπότ Digit, με την Amazon να κάνει τις δοκιμές.

Επίσης, η Tesla αναπτύσσει το Optimus -γνωστό και ως Tesla Bot-, που παρουσίασε ο Έλον Μασκ σε εκδήλωση της Tesla AI Day το 2022, όταν το μηχάνημα περπάτησε χωρίς υποστήριξη μπροστά στους θεατές.

Η ανθρωπότητα λοιπόν, μπαίνει σιγά σιγά σε μια νέα εποχή με τα ρομπότ να διεκδικούν μερίδιο αυτού του κόσμου και χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα συμβεί εις βάρος του ανθρώπου. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν πως τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, οπότε οποιαδήποτε αρνητική ή θετική επίπτωση φέρουν, οφείλεται στον δημιουργό τους, γιατί εκείνος ρυθμίζει τα όρια και τις δυνατότητες τους.

Σχετικά Άρθρα

Πιθανή η παραπομπή Σαλβίνι σε δίκη για το πλοίο με τους μετανάστες

Freedompress

Viral: Χρήστες του Google Maps λένε πως εντόπισαν δεινόσαυρο στην έρημο της Χιλής!

Freedompress

Κορωνοϊός – Γερμανία: Τέλος η χορήγηση εμβολίου AstraZeneca στους κάτω των 60

Freedompress

Ρωσία: Οι 4 όροι που έθεσε ο Β.Πούτιν στον Ε.Μακρόν για να σταματήσει η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία

Freedompress

Πρώην αντιπρόεδρος Pfizer M.Yeadon: «Οι εγκληματίες με τα εμβόλια μπορούν να κλέψουν την ελευθερία και την δημοκρατία, για… πάντα»

Freedompress

Ηandelsblatt: Τεταμένες οι σχέσεις – Πιθανότητα σύγκρουσης Κίνας – Ταϊβάν

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα