Πολιτισμός

8000 ετών! Ο παλαιότερος ανθρώπινος οικισμός στην Ευρώπη βρίσκεται δίπλα μας

8000 ετών! Ο παλαιότερος ανθρώπινος οικισμός στην Ευρώπη βρίσκεται δίπλα μας

Χρονολογούνται 8.000 χρόνια πίσω, τα σπίτια χτισμένα σε ξυλοπόδαρα είναι ο παλαιότερος παραλίμνιος οικισμός που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Στα νερά της λίμνης Οχρίδας στο χωριό Λιν στα σύνορα της Αλβανίας με τα Σκόπια οι αρχαιολόγοι βρήκαν ξύλινους πασσάλους που είναι τα απομεινάρια ανθρώπινου οικισμού. Οι έρευνες έδειξαν ότι είναι η αρχαιότερη ανθρώπινη κατοικία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στον οικισμό πιστεύεται ότι κατοικούσαν μεταξύ 200 και 500 άτομα, με σπίτια χτισμένα σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια της λίμνης ή σε περιοχές που πλημμύριζαν τακτικά από την άνοδο των νερών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από τον άνθρακα ο οικισμός ανήκει στην πρώιμη νεολιθική εποχή, δηλαδή είναι περίπου 5.800 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, δηλαδή είναι 6.800 ετών, που το κάνει μέχρι στιγμής τον πιο παλιό οικισμό που έχει βρεθεί στην Ευρώπη» δήλωσε η αρχαιολόγος, Φροσέντα Τόλα.

Αυτά τα ευρήματα από την αρχαιολογική έρευνα ανοίγουν νέες προοπτικές για γνώση σχετικά με την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Στην πραγματικότητα δείχνει ότι ο πολιτισμός ή καλύτερα οι οικισμοί είναι πραγματικά παλιοί στην Ευρώπη γιατί μέχρι στιγμής οι μόνοι οικισμοί που έχουν χρονολογηθεί είναι στην Μικρά Ασία και στην Αφρική και η Ευρώπη άργησε λίγο με τις χρονολογήσεις, αλλά τώρα αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι ήταν επίσης εδώ, καλλιεργούσαν, είχαν δημιουργήσει τις ζωές τους και είναι νωρίτερα από ότι είχαμε βρει και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία της Ευρώπης» δήλωσε ο Φροσέντα Τόλα.

«Βρήκαμε διάφορους σπόρους, φυτά και οστά άγριων και εξημερωμένων ζώων», είπε ο Ilir Gjepali, Αλβανός καθηγητής αρχαιολογίας που εργάζεται στην τοποθεσία.

Θα χρειαστούν όμως άλλες δύο δεκαετίες για να εξερευνηθεί και να μελετηθεί πλήρως η τοποθεσία και να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του γιατί βρισκόταν πίσω από ένα φρούριο με αμυντικές αιχμές.

hellas-now.com

Σχετικά Άρθρα

Βίβλος αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων κατασχέθηκε στο Gaziantep

Freedompress

Αίγυπτος: Δεν αποκλείεται να εντοπίστηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας

Freedompress

Θεσσαλονίκη: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αφιέρωσε προβολή στον Σπύρο Φωκά

Freedompress

Τουρκία: Παγκόσμιος θαυμασμός για τις αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου στην Κιουτάχεια

Freedompress

Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Αντύπας – Το τελευταίο αντίο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Freedompress

12 Οκτωβρίου 1944 – Το τέλος της γερμανικής κατοχής

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα