Πολιτισμός

4 Σεπτεμβρίου 1922: Ο τελευταίος στρατιώτης αφήνει τη Μικρά Ασία

4 Σεπτεμβρίου 1922: Ο τελευταίος στρατιώτης αφήνει τη Μικρά Ασία

Ο Ελληνικός στρατός προχώρησε και μέχρι και 100 χλμ. έξω από την Άγκυρα. Εκεί, τον Αύγουστο του 1921, ο Μουσταφά Κεμάλ με τον στρατό του υπερασπίστηκε την πρωτεύουσα, πλέον, όχι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά της Τούρκικης Δημοκρατίας. Μετά από σκληρή μάχη με πολλούς νεκρούς, οι Έλληνες οπισθοχώρησαν.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, τα ελληνικά τμήματα καθηλώθηκαν στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού και ένα χρόνο αργότερα εκδηλώθηκε μεγάλη τουρκική αντεπίθεση (Αύγουστος 1922). Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο Ελληνικός στρατός είχε μόνο την Σμύρνη υπό τον έλεγχό του.

Στα τέλη Αυγούστου του 1922 ο Κεμάλ εξαπέλυσε τη μεγάλη αντεπίθεση και τα Ελληνικά στρατεύματα υποχρεώθηκαν είτε σε ομαδική παράδοση και αιχμαλωσία, είτε σε άτακτη υποχώρηση προς τη θάλασσα και τη σωτηρία.

Ο στρατός του Ατατούρκ έφτασε στην Σμύρνη, την οποία και κατέλαβε. Μπαίνοντας στην πόλη ο τουρκικός στρατός κατακρεούργησε εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων Μικρασιατών, άνδρες, γυναίκες και δεν χαρίστηκαν ούτε στα παιδιά. Δεν ήταν…συνωστισμός, ήταν σφαγή!

Οι ελληνικές και αρμενικές συνοικίες της Σμύρνης παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοί τους αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής προς το Αιγαίο, κάτω από τα αδιάφορα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) βλέμματα των πληρωμάτων των συμμαχικών πλοίων τα οποία τηρούσαν στάση αυστηρής ουδετερότητας (όπως είχαν διαταχθεί) μπροστά στη σφαγή, ενώ καταγράφηκαν και περιπτώσεις όπου οι άνδρες των πληρωμάτων ράβδιζαν τα χέρια των ικετεύοντων χριστιανών που προσπαθούσαν να ανεβούν στα καταστρώματα για να σωθούν.

Η αρνητική έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας οδήγησε στη μεγάλη καταστροφή, την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και την προσφυγοποίηση 1,5 εκατομμυρίου άλλων.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1922 έφυγαν και τα τελευταία στρατεύματα της Ελλάδας από την Αρτάκη.

Σχετικά Άρθρα

Ισπανία: Βρέθηκε κρυστάλλινο στιλέτο ηλικίας 5.000 ετών σε τάφο

Freedompress

Ιατρικές Συμβουλές στην Αίγυπτο περιέχονται σε Ελληνικούς Πάπυρους

Freedompress

Κυμβάλειον. Το θρυλικό απόκρυφο βιβλίο του Ερμή Τρισμέγιστου που γλίτωσε από την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Freedompress

Κοντογιώργης: Από την Ελληνική Επανάσταση στον 21ο αιώνα – Βίντεο

Freedompress

Έτσι καταστράφηκαν οι Στύλοι Ολυμπίου Διός,του μεγαλύτερου ναού της Ελλάδας;

Freedompress

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Στη ρωγμή του χρόνου

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα