Ελλάδα

ΣτΕ: Διαγράφονται πρόστιμα 15.602.547 ευρώ από εικονικά τιμολόγια

ΣτΕ: Διαγράφονται πρόστιμα 15.602.547 ευρώ από εικονικά τιμολόγια

Για τις υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις που αφορούν το εισόδημα των επιχειρήσεων και δεν εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις περί εικονικών τιμολογίων, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και διέγραψε δυο πρόστιμα συνολικού ύψους 15.602.547 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε εταιρεία εμπορίας ιατρικών, χειρουργικών, κ.λπ. μηχανημάτων, λόγω της έκδοσης «μερικών εικονικών τιμολογίων», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Σύμφωνα με το usay.gr σε εταιρεία με αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ιατρικών, χειρουργικών μηχανημάτων και εργαλείων πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος για τις διαχειριστικές περιόδους 2009-2010.

Μετά τον έλεγχο η αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) επέβαλε για το 2009 πρόστιμο 8.832.734 ευρώ για την έκδοση «μερικώς εικονικών τιμολογίων» από εταιρεία της Κύπρου αξίας 4.416.362 ευρώ και για το 2010 πρόστιμο 6.769.813 ευρώ για την έκδοση «μερικώς εικονικών τιμολογίων» αξίας 3.384.906 ευρώ.

Η Κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, σύμφωνα με την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εξέδιδε τιμολόγια προς την Ελληνική εταιρεία με τιμές –κατά μέσο όρο- 24% υψηλότερες από τις τιμές που κοστολογούνταν τα προϊόντα της. Στην συνέχεια τα εισαγόμενα αυτά προϊόντα πωλούντο στην Ελλάδα σε Δημόσια νοσοκομεία σε υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διογκούται κατά τρόπο τεχνικό το κόστος αγοράς σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι Δ.Ο.Υ. δεν απάντησαν ποτέ στις ενδικοφανείς προσφυγές

Η Ελληνική εταιρεία κατέθεσε ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποφάσεων του προϊσταμένου της αρμοδίας Δ.Ο.Υ. με τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, που όμως απερρίφθησαν σιωπηρά, δηλαδή η Δ.Ο.Υ. ποτέ δεν απάντησε στις προσφυγές αυτές, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, από την πλευρά της εταιρείας.

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η εταιρεία έχασε την δικαστική μάχη, καθώς κρίθηκε ότι μπορεί να εφαρμοστούν παράλληλα, τόσο το άρθρο 19 του νόμου 2523/1977 όσο και το άρθρο 39 του Κ.Φ.Ε. Στην συνέχεια η εταιρεία άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ κατά της Εφετειακής απόφασης.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την Ειρήνη Σάρπ, εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 984 και 985/2020 αποφάσεις του, που αναίρεσαν τις εφετειακές αποφάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι είναι εσφαλμένη η κρίση του Εφετείου, ότι μπορεί να εφαρμοστούν παράλληλα οι διατάξεις του νόμου 2523/1977 και του ΚΦΕ καθώς «οι περί υπερτιμολόγησης διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, ως ειδικές, αποκλείουν την παράλληλη εφαρμογή των περί εικονικών στοιχείων φορολογικών διατάξεων, με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες» και υπογραμμίζουν στην συνέχεια οι σύμβουλοι Επικρατείας:

«Δεν επιτρέπεται στις περιπτώσεις αυτές, όχι μόνο η σωρευτική επιβολή των προβλεπομένων από το νόμο 2523/1997 και ΚΦΕ προστίμων, αλλά ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, κατόπιν απορρίψεως των βιβλίων της ως ανακριβών λόγω της έκδοσης ή της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων, δυνατότητα που άλλωστε αποκλείεται και από τις διατάξεις του ΚΦΕ (άρθρο 39 παράγραφος 1)».

Τέλος, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι «μη νομίμως ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. επέβαλε το πρόστιμο για λήψη μερικών εικονικών τιμολογίων, αλλά και μη νόμιμα απέρριψε την ενδικοφανή προσφυγή της εταιρείας».

Πηγή: ΣτΕ: Διαγράφονται πρόστιμα 15.602.547 ευρώ από εικονικά τιμολόγια

Σχετικά Άρθρα

Καλαμάτα: Αθωώθηκε ο 63χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 35χρονης συζύγου του

Freedompress

Καβάλα – Δικηγόρος 23χρονου: «Πάσχει από 10 χρονών από διανοητική στέρηση και σχιζοφρένεια»

Freedompress

Με χιλιάδες τεστ… υποδέχεται από σήμερα η Ελλάδα τους τουρίστες

Freedompress

Αλλάζουν όλα σε πολεοδομικό, χρήση γης και εκτός σχεδίου δόμηση

Freedompress

Κρήτη:Νέες καταγγελίες για το γηροκομείο – «κολαστήριο» στα Χανιά: -Άφησαν γυναίκα να αιμορραγεί 3 μέρες ώσπου πέθανε!

Freedompress

Πάτρα: Ιερέας βρήκε χρήματα που προορίζονταν για μέλη σπείρας απατεώνων

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα