Οικονομία

Περίοδος περιοριστικών μέτρων: Αυξήθηκαν κατά 1,5 δις τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Περίοδος περιοριστικών μέτρων: Αυξήθηκαν κατά 1,5 δις τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Χρήση των μέτρων που προβλέπουν αναστολή πληρωμής δόσεων έκαναν χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών.

Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις επί των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκαν κατά 145,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η μείωση των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα στην παράταση της προθεσμίας και στην αναστολή καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών». Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2020 οι εισπράξεις έναντι παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρουσιάζονται μειωμένες κατά 88,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται περιορισμένη μείωση του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της περιόδου 1/3/2020 – 31/3/2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 47,9 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται εν μέρει στα ανωτέρω μέτρα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση διαμορφώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 στο 6% (το οποίο αντιστοιχεί σε 6,3 δισ. ευρώ), δηλαδή στο ίδιο περίπου επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (προσέγγιζε το 3,3% την 1/4/2019), γεγονός που οφείλεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αναφορικά με τον αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του πρώτου τριμήνου καταγράφεται αύξηση κατά 16.823 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να φθάνουν πλέον τα 3.956.921. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των οφειλετών παρατηρείται κυρίως στην κατηγορία με χρέη μικρότερα από 50 ευρώ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους παρουσιάζουν αύξηση 1,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα από 104,3 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους έχουν διαμορφωθεί στα 105,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 προέρχεται από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτή την κατηγορία κατά 850,7 εκατ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 229 πρόσωπα. Καθοριστική, όπως τονίζεται, στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της κατηγορίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, καθώς από αυτά προέρχεται το 85% της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή 721,1 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα 61,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: Περίοδος περιοριστικών μέτρων: Αυξήθηκαν κατά 1,5 δις τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σχετικά Άρθρα

3+1 εκπλήξεις για όσους πήραν Επιστρεπτέα

Freedompress

Πληρωμές από υπ. Εργασίας e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από 15 ως 19 Νοεμβρίου

Freedompress

Χρηματιστήριο: Πάνω από 40 δολ. το βαρέλι το αμερικάνικο αργό

Freedompress

Η κυβέρνηση έχει στο «καλάθι» της νέα σχέδια παροχών και ελαφρύνσεων-Τα δύο νέα μέτρα

Freedompress

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατήρησε τις 780 μονάδες – Κέρδη 0,68% στην εβδομάδα

Freedompress

Νέες αντικείμενες αξίες σε επτά περιοχές

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα