Ελλάδα

Μονόδρομος η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα

Μονόδρομος η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα

Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές αν η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της απευθείας σύγκρουσης, εξέφρασε ο Κώστας Υφαντής, διεθνών σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, και ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

«Εάν η Τουρκία είναι όντως αποφασισμένη να ακολουθήσει το δρόμο της απευθείας σύγκρουσης, δεν έχει σημασία αν θα προχωρήσει σε πραγματικές έρευνες, και μόνο ο συμβολισμός της αποστολής των πλοίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αρκεί», τόνισε ο Κ. Υφαντής. Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, υπάρχουν κακές επιλογές.

Σύμφωνα με την άποψή του δε, βασικό σενάριο είναι να το κάνει. «Έχουν εγκλωβιστεί οι ίδιοι σε σενάριο από το οποίο είναι δύσκολο να βγουν… έχουν πει και κάνει τόσα πολλά» σημείωσε. Στόχος του Ερντογάν, συνέχισε ο καθηγητής, είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να υποχωρήσουμε μπροστά στην απειλή θερμού επεισοδίου».

«Πρώτο βήμα είναι να δοθούν οι άδειες. Ενδεχομένως να δοθούν άδειες σε πρώτη φάση στο λιβυκό κομμάτι» σχολίασε ο καθηγητής.

«Αντίδραση όπως κάθε οργανωμένου κράτους»

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να επιδείξει νίκη για εσωτερική κατανάλωση, και αυτή θα είναι στο λιβυκό μέτωπο, αλλά δε θα θελήσει αυτή τη στιγμή ένταση με την Ελλάδα, δεδομένου ότι θέλει οικονομική τόνωση και χρειάζεται συνεννόηση με την Ευρώπη.

«Είναι μονόδρομος αντίδρασή μας σε περίπτωση που προχωρήσει. 6 μίλια νοτίως, ή ανατολικά, ή δυτικά της Ρόδου ή οπουδήποτε έρθει ερευνητικό, αλλά νομίζω ότι απέχουμε από αυτό» εξήγησε. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ξεκαθάρισε, «θα πρέπει να αντιδράσουμε όπως αντιδρά ένα οργανωμένο κράτος».

Πηγή: Μονόδρομος η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα

Σχετικά Άρθρα

Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία στον χάρτη του ECDC

Freedompress

Ειδικό Δικαστήριο: Η Ελένη Τουλουπάκη απολογείται στις 23 Ιανουαρίου

Freedompress

“Δεμένα” τα καράβια λόγω κακοκαιρίας σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα

Freedompress

200 χρόνια από το ’21: Διήμερο προβολής της σύγχρονης Ελλάδας – Δείτε το πρόγραμμα

Freedompress

Παπαευαγγέλου: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει»

Freedompress

Ηλιούπολη: Απελευθερώθηκε και άλλη κοπέλα μαζί με τη 19χρονη, λέει η δικηγόρος της

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα