Υγεία

Θέλεις να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις; – Αυτό είναι το «κολπάκι»

Θέλεις να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις; – Αυτό είναι το «κολπάκι»

Στους περισσότερους αν όχι σε όλους μας, έχει τύχει να ξυπνήσουμε το πρωί και να θυμόμαστε τα όνειρα που είδαμε το προηγούμενο βράδυ. 

​Σύμφωνα με ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης στην πόλη Λυόν της Γαλλίας, οι άνθρωποι που θυμούνται πιο εύκολα τα όνειρα που είδαν στον ύπνο τους είναι πιο ευαίσθητοι σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η αυξημένη νευρολογική λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων αυτών, τους έκανε με κάποιο τρόπο πιο καλούς στο να ανακαλούν γεγονότα και εικόνες από μνήμης, έστω και αν επρόκειτο για εικονικές καταστάσεις εν ώρα ύπνου.

Επίσης σε περαιτέρω έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που θυμόντουσαν πιο εύκολα τα όνειρά τους είχαν ισχυρότερη αυθόρμητη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου.

​Η μία ήταν ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός (υπεύθυνος για την πραγματοποίηση συσχετισμών ανάμεσα σε τοποθεσίες, γεγονότα και προσαρμοστικές αντιδράσεις, όπως τα συναισθήματα).

Η άλλη ήταν η κροταφοβρεγματικό διασταύρωση (υπεύθυνη για τη μίμηση και τον σχηματισμό εικόνων του εαυτού μας και άλλων ανθρώπων στον εγκέφαλο).

Από τα αποτελέσματα των ερευνών οι επιστήμονες προτείνουν κάποια κόλπα για να θυμόμαστε τα όνειρα μας. Δείτε ένα από αυτά:

Η θεραπεία του παράθυρου

Ένας τρόπος είναι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να εστιάζει στις λεπτομέρειες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για πέντε λεπτά κάθε μέρα, πηγαίνετε στο παράθυρο του σπιτιού σας και αρχίστε να παρατηρείτε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από αυτό. Τα χρώματα, τα κτήρια, τους περαστικούς, τα ρούχα, τα ζώα… τα πάντα.

Μείνετε εκεί και παρατηρήστε καλά την κάθε λεπτομέρεια σε οτιδήποτε πέφτει το βλέμμα σας. Σκοπός της άσκησης είναι η παρατήρηση της λεπτομέρειας. Να προσέχετε τι ακριβώς βλέπετε και όχι απλά να έχετε μια γενική ιδέα του τι κοιτάτε.

Μόλις το κάνετε αυτό, σημειώστε ό,τι παρατηρήσατε σε ένα τετράδιο. Με την παρατήρηση και την καταγραφή εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να θυμάται λεπτομέρειες ασυνείδητα.

Πηγή: Θέλεις να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις; – Αυτό είναι το «κολπάκι»

Σχετικά Άρθρα

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστά συμπληρώματα διατροφής

Freedompress

Νίκος Καρδούλας: Πιο πολλές οι μολύνσεις γρίπης το 2017-2020 από τον κορωνοϊό, αλλά δεν ανακοινώνονταν

Freedompress

Εμβόλια mRNA: Τι έλεγε έκθεση του 1999 και τι περιγράφει άρθρο του 2020 στελέχους γερμανικού κρατικού

Freedompress

Κορονοϊός: Η νέα θεραπεία με Τ – Λεμφοκύτταρα μειώνει την θνητότητα και προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση

Freedompress

Εφιαλτική εκτίμηση για τέταρτο κύμα πανδημίας τον Οκτώβριο

Freedompress

Δίαιτα DASH: Η τέλεια διατροφή για όσους έχουν υπέρταση

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα