Οικονομία

Εφορία: Οι τρεις κατηγορίες που θα πληρώσουν φέτος το μισό τους εισόδημα σε φόρους

Εφορία: Οι τρεις κατηγορίες που θα πληρώσουν φέτος το μισό τους εισόδημα σε φόρους

Έως και το 52,7% από τα ετήσια εισοδήματα που αποκτούν οι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες «κατάσχεται» από την Εφορία εξαιτίας της εφαρμογής πολύ υψηλών συντελεστών φορολόγησης και της επιβολής τριών διαφορετικών φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος εκτοξεύουν στα ύψη κάθε χρόνο τις φορολογικές επιβαρύνσεις των συγκεκριμένων φορολογουμένων, κυρίως αυτών που είναι ειλικρινείς, κόβουν αποδείξεις και δεν αποδέχονται εικονικά τιμολόγια για να μειώσουν τεχνητά τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματά τους.

Όσοι φορολογούμενοι ασκούν ατομικά επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δηλώνουν ετησίως καθαρά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ πληρώνουν φόρους που αντιστοιχούν στο 32,5% έως και 52,7% των εισοδημάτων τους, δηλαδή υποχρεώνονται να αποδώσουν στο κράτος από το 1/3 έως και το 1/2 του ετησίου εισοδήματός τους.

Αλλά και όσοι δηλώνουν από 3.000 έως 40.000 ευρώ το χρόνο αναγκάζονται να καταβάλουν στο Δημόσιο φόρους που αντιστοιχούν σε 26,1% έως και 43,7% των ετησίων καθαρών εισοδημάτων τους, δηλαδή από το 1/4 έως και πάνω από τα 2/5 των εισοδημάτων τους.

Aυτό το καθεστώς υπερφορολόγησης θα πάψει να υφίσταται από το 2021, όταν θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 4646/2019 με τις οποίες επήλθαν ουσιαστικές αλλαγές επί τω δικαιότερω στον τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων.

Πηγή: Εφορία: Οι τρεις κατηγορίες που θα πληρώσουν φέτος το μισό τους εισόδημα σε φόρους

Σχετικά Άρθρα

Wall Street: Με κέρδη έκλεισαν οι τρεις μεγάλοι δείκτες

Freedompress

Παράταση ως τέλη Μαρτίου για την απόσυρση ταμειακών μηχανών

Freedompress

Προ των πυλών το νέο «Εξοικονομώ»: Ποια είναι τα προβλήματα

Freedompress

Wall Street: Κέρδη 330 μονάδων για τον Dow Jones

Freedompress

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι 17 κατηγορίες που «γλιτώνουν» το… μάζεμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Freedompress

Χρήστος Σταϊκούρας: Διευρύνεται και επεκτείνεται το πακέτο στήριξης των 2,3 δισ. ευρω

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα