Οικονομία

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση;

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση;

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2021

Με ανυπομονησία περιμένουν οι γονείς τη δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιών (Α21) από τον ΟΠΕΚΑ που θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 και για να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι πληρωμές έχει κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 μέσω της οποίας οι δικαιούχοι υποβάλουν αιτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των καταβολών των επιδομάτων της δεύτερης δόσης που αφορά το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί και πάλι.

Όποιος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί να υποβάλει τροποποιητική.

Το επίδομα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα» κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την λεγόμενη κλίμακα ισοδυναμίας. Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τα εισοδήματα του 2019 μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι δυο πρώτες δόσεις του επιδόματος (31 Μαρτίου & 29 Μαΐου) καταβάλλονται με βάσει τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2019 (εισοδήματα 2018). Αν προκύψουν διαφορές μετά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα προσαρμοστούν αντίστοιχα και τα επιδόματα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Οι αιτήσεις Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020 μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2021 και τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά με την πρώτη πληρωμή που θα γίνεται μετά την έγκριση της αίτησης.

Προϋποθέσεις & κατηγορίες δικαιούχων

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ως εξαρτώμενα νοούνται τα τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο έτος, αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» τω Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κν.), το επίδομα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα, νοούνται τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το ορφανό ή ορφανά που αποτελούν ιδία οικογένεια όταν έχει επέλθει θάνατος και των δύο γονέων.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου γονέα ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, σε όποιον έχει την κύρια ευθύνη διατροφής. Μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επιμέλειας, το επίδομα χορηγείται στο γονέα που έχει την κύρια ευθύνη διατροφής, όπως αυτό προκύπτει από κοινή υπεύθυνη δήλωση των γονέων.

thecaller.gr

Πηγή: Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση;

Σχετικά Άρθρα

Εστίαση: Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης κατέθεσε αγωγές αποζημίωσης από το Δημόσιο

Freedompress

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο-μαμούθ σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου

Freedompress

Εκπρόσωπος ΕΦΚΑ: «Τα χαρτιά για 5.000 συντάξεις βρέθηκαν σε σάκους στο υπόγειο»

Freedompress

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών από σήμερα έως 24 Νοεμβρίου

Freedompress

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street

Freedompress

“Νέο” κρυπτονόμισμα από τη Facebook: Το Libra γίνεται Diem

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα