Οικονομία

Βρετανοί και Ιάπωνες «έσωσαν» τον Ερντογάν: Εξασφάλισε 20 δισ. δολάρια

Βρετανοί και Ιάπωνες «έσωσαν» τον Ερντογάν: Εξασφάλισε 20 δισ. δολάρια

Οι Βρετανοί σώζουν ξανά τον Ερντογάν από την πλήρη καταστροφή, ενισχύοντας την τουρκική οικονομία που έψαχνε πυρετωδώς δολάρια για να πάρει ανάσα. Όπως διαρρέουν τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα ήρθε σε συμφωνία με Βρετανία και Ιαπωνία για να εξασφαλίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, η Τουρκία γλιτώνει προς το παρόν την προσφυγή στο ΔΝΤ, ωστόσο η πολιτική του Ερντογάν και η σπατάλη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και τους πολέμους στους οποίους συμμετέχει ενεργά ο τουρκικός στρατός, αναμένεται να εξαντλήσουν τις επιλογές της Άγκυρας λίαν συντόμως.

Διέξοδο στα οικονομικά και νομισματικά προβλήματα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα την Τουρκία, αναζητάει αγωνιωδώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Haberturk», η λύση αυτή φαίνεται ότι προέρχεται από το Λονδίνο και το Τόκιο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το τουρκικό δημοσίευμα, η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει 20 δισ. δολάρια, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος (foreign currency swaps) με τις κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Από την κάθε χώρα, η Τουρκία αναμένεται να λάβει το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επισημαίνεται στο τουρκικό άρθρο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα γίνει από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα επισκεφτεί την Άγκυρα την προσεχή Πέμπτη.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, η Τουρκία βρίσκεται σε αντίστοιχες επαφές με ακόμη δύο κεντρικές τράπεζες ξένων χωρών – χωρίς να τις κατονομάσει.

Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η αύξηση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα για τη στήριξη τόσο της εγχώριας οικονομίας, όσο και του εθνικού νομίσματος, το οποίο βρίσκεται στο ναδίρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα έφθασε τις προηγούμενες ημέρες –και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου– στο ιστορικό χαμηλό των 7,269 λιρών ανά δολάριο.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, έκλεισε στις 6,8794 λίρες ανά δολάριο, καταφέρνοντας να ανακτήσει ένα μικρός μέρος των απωλειών, οι οποίες είναι οι χειρότερες από τη νομισματική κρίση των αναδυόμενων αγορών το 2018.

Σήμερα, καταγράφει περαιτέρω βελτίωση, καθώς ενισχύεται στις 6,85 λίρες ανά δολάριο.

Πηγή: Βρετανοί και Ιάπωνες «έσωσαν» τον Ερντογάν: Εξασφάλισε 20 δισ. δολάρια

Σχετικά Άρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με ισχυρές ρευστοποιήσεις -2,68%

Freedompress

Mαζική έξοδος από τις ρυθμίσεις για οφειλές στα Ταμεία

Freedompress

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές

Freedompress

Φορολογία: Έρχονται περισσότερες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Freedompress

Παράταση πληρωμής για τις δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών

Freedompress

Ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου: Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα τα πουλήσουν για «ένα κομμάτι ψωμί» – Τι αλλάζει

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα