Κόσμος

Αποκάλυψη AP: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ

Αποκάλυψη AP: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δυσκολεύτηκε να αντλήσει τις απαραίτητες πληροφορίες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων ημερών της πανδημίας του κορoναϊού, σύμφωνα με ηχογραφημένες συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους δημόσιους επαίνους του Οργανισμού για την έγκαιρη αντίδραση του Πεκίνου στην κρίση.

Στις ηχογραφημένες συζητήσεις, τις οποίες έχει στην κατοχή του το Associated Press, ακούγονται αξιωματούχοι του ΠΟΥ να διαμαρτύρονται σε συνάντηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση του κινδύνου του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.

Μόλις στις 20 Ιανουαρίου η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο νέος κοροναϊός είναι μεταδοτικός και στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σύμφωνα με το AP. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ναι, μας δίνουν πληροφορίες 15 λεπτά πριν μεταδοθούν στο CCTV (την κινεζική κρατική τηλεόραση)», ακούγεται να λέει σε άλλη ηχογραφημένη συζήτηση ο Γάουντεν Γκαλέα, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οργή του Μαρκ Ράιαν για την Κίνα

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Μαρκ Ράιαν είπε ότι φοβόταν μία επανάληψη της επιδημίας του SARS το 2002, κατά την οποία πάλι οι αρχές της Κίνας είχαν αποκρύψει αρχικά πληροφορίες.

«Πρόκειται για ακριβώς το ίδιο σενάριο, προσπαθούμε συνεχώς να μας πει η Κίνα τι ακριβώς συμβαίνει», είπε ο Ράιαν σύμφωνα με το ΑΡ.

Μάλιστα, ο Ράιαν επέκρινε την Κίνα για το γεγονός ότι δεν συνεργαζόταν και είχε συμβουλέψει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Πεκίνο. «Κάτι τέτοιο δεν έγινε στο Κόνγκο και σε άλλες περιοχές», σημείωσε σε σχέση με την επιδημία του Έμπολα. «Πρέπει να δούμε τα στοιχεία. Είναι υψίστης σημασίας αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Επικρίσεις στον ΠΟΥ για τους επαίνους στην Κίνα

Η αποκάλυψη πραγματοποιείται εν μέσω διεθνών αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Πεκίνο την κρίση τις πρώτες ημέρες της πανδημίας και ενώ πραγματοποιούνται κινήσεις προς τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την προέλευση του Covid-19, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 6 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει στοιχίσει περισσότερες από 375.000 ζωές.

Ο ΠΟΥ έχει επικριθεί ότι επαίνεσε την Κίνα, ακόμη και όταν προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών. Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει επιδοκιμάσει την Κίνα για τη «δημιουργία ενός νέου προτύπου αντιμετώπισης της επιδημίας» με έγκαιρα και επιθετικά μέτρα.

Το δημοσίευμα το ΑΡ υποθέτει ότι οι δημόσιοι έπαινοι του ΠΟΥ στην Κίνα ήταν μία τακτική ώστε το Πεκίνο να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες, καθώς είχε αφήσει στο «σκοτάδι» τον Οργανισμό και μαζί τον υπόλοιπο κόσμο.

Σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες, η Υπηρεσία του ΠΟΥ στην Κίνα προτίμησε να μη σχολιάσει. «Η ηγεσία και το προσωπικό μας εργάστηκαν νύχτα και μέρα, σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς του οργανισμού για να υποστηρίξουν και να μοιραστούν πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξίσου και να ξεκινήσουν ειλικρινείς και άμεσες συνομιλίες με κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε μόνο σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: Αποκάλυψη AP: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Ιταλία: Σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη θα εκτεθεί η σορός του Νταβίντ Σασόλι -Παρασκευή στις 12:00 η κηδεία

Freedompress

Γερμανία: Ποιος είναι ο Χρήστος Πανταζής, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του SPD – Συγγενείς του εκτελέστηκαν το 1943 από τους Ναζί

Freedompress

ΗΠΑ: Έξαρση κρουσμάτων στη Λουιζιάνα εν αναμονή του τυφώνα Άιντα

Freedompress

Ο παγκοσμιοποιητής Klaus Schwab αποκαλύπτει: «Η «Μεγάλη Επαναφορά» θα «οδηγήσει σε σύντηξη της φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής μας ταυτότητας»

Freedompress

Κέντρο υποδοχής 1.000 Αφγανών προσφύγων θα λειτουργήσει στην Ισπανία

Freedompress

Το… ”γεράκι” μίλησε: ”Συμφωνία ή πόλεμος” – Ο Κίσινγκερ προειδοποιεί την Ουάσινγκτον

Freedompress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα